Simpele uitleg Bitcoin
Simpele uitleg Bitcoin

Simpele uitleg Bitcoin

terug naar categorie

Wat zijn Bitcoins? Een beschrijving van wat het is, de gevaren en de mogelijkheden. Zo simpel mogelijk gehouden.

Omschrijving

Wat is Bitcoin
Bitcoin is een vorm van digitaal geld. Het is dus geen munt of briefje. De gedachte achter Bitcoin is het creëren van een digitale valuta die niet door banken en overheden gecontroleerd wordt. Diegene die meedoen aan de Bitcoin valuta zijn dus de enige gebruikers.

Bitcoins kan je opslaan in een digitale portemonnee (wallet). Zo’n wallet kan je online bij een bedrijf openen of op je eigen computer/smartphone maken. Wanneer je een portemonnee aanmaakt krijg je je eigen Bitcoinadres (soort rekeningnummer). Via dit adres is het voor andere mensen mogelijk om geld naar jou portemonnee over te maken.

Wanneer je geld overmaakt naar een ander Bitcoinadres, dan zijn er geen andere personen of bedrijven bij betrokken. In principe zijn er dus geen transactiekosten. Verder is het mogelijk om niet 1 hele Bitcoin over te maken, maar ook delen hiervan. Zo is het mogelijk om bijvoorbeeld 1/1000ste Bitcoin over te maken. Omdat de waarde van Bitcoin fluctueert tussen de €100 - €1000 per Bitcoin, kun je dus ook altijd kleine bedragen overmaken.

Het Bitcoin netwerk
Het Bitcoinnetwerk is gebaseerd op een peer-to-peer netwerk. Dit houdt in dat iedereen die Bitcoin gebruikt, een kleine fractie van de “Bitcoinbank” is.

Bitcoin mining
Bitcoins kunnen net als andere grondstoffen zoals goud “gewonnen” worden door te minen. Minen is eigenlijk niet anders dan het oplossen van en een ingewikkelde wiskundige formule. Dit gebeurd met de rekenkracht van computers.

Bitcoins bestaan uit datablokken die elk informatie bevat zoals transacties in het netwerk, relaties naar het vorige datablok en een lastige wiskundige puzzel. Deze puzzel kun je met grote computers (vaak met extreem snelle videokaarten) oplossen.

Wanneer je zo’n puzzel oplost krijg je een beloning van ongeveer 25 Bitcoins. Omdat het Bitcoin netwerk de moeilijkheidsgraad van zo’n puzzel aanpast aan de snelheid waarmee blokken gevonden worden is het steeds lastiger om zulke puzzels op te lossen. De rekenkracht die je dan nodig hebt is zo groot dat mensen vaak hun computer hardware bundelen om zo in groepen een puzzel op te lossen.

Verwacht wordt dat er met de huidige snelheid rond het jaar 2140 de laatste datablokken gevonden worden. In totaal zullen er dan 21 miljoen Bitcoins bestaan.

In principe stel je als ‘miner’ je computer beschikbaar als rekenkracht voor het Bitcoin netwerk.

Geld overmaken en ontvangen
Via je je portemonnee kun je dus geld overmaken naar andere Bitcoinadressen. Wanneer je een transactie plaatst komt er geen bank bij kijken. Wel zal de transactie geverifieerd worden door het Bitcoinnetwerk.

Dit is nodig om te voorkomen dat je 1 Bitcoin meerdere keren uit kan geven. Ook wordt het hiermee onmogelijk voor anderen om jouw transactie aan te passen.

Bitcoins kun je dus zelf maken (mining), echter is dit steeds lastiger en zal je er flinke apparatuur voor moeten aanschaffen. Een andere manier om Bitcoins te verkrijgen is door ze aan te schaffen bij een wisseldienst. Je kunt dat Bitcoins kopen in ruil voor euro’s.

Gevaren van Bitcoin
Het klinkt allemaal erg doordacht en leuk, maar wat zijn de gevaren? Net als bij het “gewone geld” is de waarde van het geld wat wij ervan maken. Een briefje van €100 is dit waard omdat wij vinden dat dit het waard is, en ook verwachten dat andere mensen dit ook vinden. Zolang iedereen erin geloofd is er niets aan de hand.

De waarde van Bitcoin veranderd sterk aan de hand van het nieuws. Bij positief nieuws zie je de waarde van Bitcoin vaak sterk stijgen. Wanneer er negatief nieuws is zie je de waarde vaak weer dalen. Het kan zomaar zijn dat overheden bepaalde dingen gaan verbieden op het gebied van Bitcoin. Dit zou grote gevolgen kunnen hebben voor de waarde. Hier tegenover staat dat de potentie van Bitcoin zichzelf al wel heeft bewezen. Het idee is erg goed en de waarde van 1 Bitcoin is in 2013 in een kort jaar tijd gestegen van €100 naar ruim €700 per Bitcoin.

Samengevat
Bitcoin is een digitale valuta die het mogelijk maakt om geld over te maken en te ontvangen zonder dat hier centrale banken en overheden bij komen kijken. Ze zijn te gebruiken als elke andere valuta. Steeds meer bedrijven en instanties gaan nu ook Bitcoins accepteren waardoor de potentie van het idee groeit.

De veiligheid van Bitcoin wordt gehanteerd met digitale handtekeningen en is goed doordacht.

Bitcoin mining is het oplossen van wiskundige puzzels waardoor er nieuwe Bitcoins bijkomen.