Wat is een bitcoin wallet?

Wat is een bitcoin wallet?

terug naar categorie

In dit artikel een korte uitleg wat een bitcoin wallet is.

Omschrijving

Wanneer je aan de slag wilt gaan met de bitcoin, dan is het verstandig om bepaalde aspecten rondom de bitcoin goed te begrijpen. In dit artikel bespreek ik kort wat een bitcoin wallet is.

Voor iedereen die ook maar een klein beetje Engels kan, is het woord wellicht direct duidelijk. Wallet is namelijk vrij vertaald 'portemonnee'. Net als bij contant geld is het bij de bitcoin en andere virtuele munten ook nodig om ze ergens goed en veilig te bewaren/op te slaan.

Omdat bitcoins virtueel zijn en dus niet tastbaar, is het niet mogelijk om ze thuis in een kluis te bewaren. De munt is digitaal, dus het bewaren van bitcoins gebeurd op de computer in een wallet.

Een bitcoin wallet is er in twee smaken. Online of offline. Online kun je gratis een wallet aanmaken bij verschillende partijen. Enkele aanbieders van online bitcoin wallets zijn bijvoorbeeld blockchain.info of spectrocoin.com. Naast deze twee zijn er nog andere te vinden.

Hierboven genoemde wallets zijn online portemonnees. Deze zijn prima te gebruiken als je niet in grote bedragen bitcoins gaat verhandelen. Alles wat online staat zou in principe gehackt kunnen worden. Zo ook een online bitcoin wallet. Ze zijn vrij veilig, maar 100% zekerheid heb je nooit.

Wanneer je vaker of in grotere bedragen wilt gaan handelen is het verstandig om een offline wallet aan te schaffen. Hier zijn verschillende aanbieders van. Een grote speler hier is de Ledger Nano s. Dit kun je zien als een USB stick waarop je bitcoins bewaard worden. Op deze stick zit een LCD scherm en wat knopjes. Door middel van een pincode kun je de stick beveiligen zodat er niemand anders er iets mee kan. Met behulp van de software die je erbij kunt downloaden communiceert de stick met de computer via een USB kabel. Wanneer je dan toegang wilt tot je portemonnee sluit je de stick op de computer aan en kun je na het invoeren van de pincode toegang krijgen tot je bitcoins op de computer. Vanuit hier kun je dan bitcoins versturen etc.

simpeleuitleg.nl bitcoin wallet

Kort gezegd is een wallet nodig om virtuele munten digitaal op te slaan. Naast de bitcoin is er voor elke virtuele munt een aparte wallet beschikbaar.