Wat is een Blockchain?

Wat is een Blockchain?

terug naar categorie

Blockchain is een woord wat je wellicht wel eens voorbij het horen komen. Maar is dit uit te leggen zonder moeilijke termen te gebruiken? Jazeker, in dit artikel doen we dat.

Omschrijving

Stel je een superslim notitieboek voor dat nooit verloren gaat en waarin iedereen ter wereld kan schrijven, maar niets kan wissen. Dat is een beetje zoals blockchain-technologie, maar zonder pen en papier.

1. Digitaal notitieboek: Blockchain is als een mega-notitieboek dat op duizenden computers over de hele wereld wordt bewaard. Elke pagina in dit boek noemen we een "blok," en al die blokken zijn aan elkaar vastgeplakt, net als een digitale ketting.

2. Transparantie en veiligheid: Elke keer dat iemand iets in het notitieboek schrijft, wordt dat automatisch naar alle kopieën op alle computers gekopieerd. Dus als iemand probeert te knoeien met één blok, merken alle andere computers dat meteen. Dat maakt het superveilig en transparant.

3. Decentraal systeem: In plaats van één persoon of bedrijf dat de baas is, wordt blockchain beheerd door iedereen die meedoet. Het is als een wereldwijde samenwerking waarbij niemand de touwtjes in handen heeft. Dit decentrale systeem maakt het moeilijk voor kwaadwillenden om vals te spelen.

4. Cryptografische sleutels: Om iets in het notitieboek te schrijven, heb je een speciale sleutel nodig. Dit zijn als magische wachtwoorden die ervoor zorgen dat alleen de juiste mensen toegang hebben. Veiligheid is hier het toverwoord.

Waar wordt het voor gebruikt?

  • Cryptocurrencies: Denk aan Bitcoin. Blockchain houdt bij wie welk stukje digitale munt bezit zonder tussenkomst van een bank.
  • Slimme contracten: Hiermee kunnen computerprogramma's automatisch en veilig afspraken uitvoeren zonder menselijke tussenkomst.
  • Supply chain management: Het traceert de reis van producten van fabriek tot eindgebruiker, waardoor transparantie wordt bevorderd.

Voordelen:

  • Betrouwbaarheid en veiligheid door het decentrale en transparante karakter.
  • Vermindert afhankelijkheid van tussenpersonen zoals banken.

Nadelen:

  • Het kost veel energie om het notitieboek bij te werken.
  • Het is nog niet perfect voor alles, dus niet elk probleem heeft een blockchain-oplossing.

In een notendop: Blockchain is als een wereldwijd, digitaal notitieboek dat transparant en veilig is door zijn decentrale karakter. Het wordt gebruikt voor cryptocurrencies, slimme contracten en het volgen van producten in de supply chain. Blockchain is als een digitale revolutie die de manier waarop we informatie vastleggen en delen, verandert.