Wat is een Stablecoin in Crypto

Wat is een Stablecoin in Crypto

terug naar categorie

De prijs van een cryptomunt kan alle kanten op. Dit brengt gevaren met zich mee. Hier komen stablecoins om de hoek kijken. Lees in dit artikel wat dit zijn.

Omschrijving


Wat is een Stablecoin in Crypto?

Cryptocurrency kan soms als een financiële achtbaan voelen, maar daar komt de stablecoin om de hoek kijken als een soort digitale reddingsboei. Maar wat maakt het anders dan andere crypto's?

1. Stabiel als een digitale rots: Terwijl sommige cryptocurrencies prijzen hebben die op en neer springen als een hyperactieve konijn, blijft een stablecoin, zoals de naam al doet vermoeden, stabiel. Het is als een digitale weergave van traditionele valuta, waarvan de waarde vaak is gekoppeld aan iets tastbaars zoals de Amerikaanse dollar of goud.

2. Weerstand tegen koersschommelingen: Waar Bitcoin en andere crypto's bekend staan om hun prijsschommelingen, biedt een stablecoin een beetje rust in de storm. Het doel is om de waarde niet te laten dansen als een discotheek op vrijdagavond, maar eerder als een serene zen-tuin.

3. Werkt op de blockchain: Net als andere cryptocurrencies maakt stablecoin gebruik van de blockchain-technologie. Dat betekent dat elke transactie wordt vastgelegd in een digitaal grootboek dat gedecentraliseerd en veilig is.

4. Wereldwijd bruikbaar: Stablecoins hebben geen boodschap aan landsgrenzen. Je kunt ze net zo gemakkelijk gebruiken in Nederland als in Nieuw-Zeeland. Dit maakt ze handig voor internationale transacties zonder gedoe met wisselkoersen.

Hoe worden ze gebruikt in Crypto?

 • Veilige haven: Sommige crypto-investeerders gebruiken stablecoins als een veilige haven tijdens wilde marktbewegingen.
 • Handelsparen: Op cryptocurrency-beurzen fungeren stablecoins vaak als een stabiele basis voor het verhandelen van andere cryptocurrencies.
 • Dagelijkse transacties: Voor mensen die willen profiteren van de snelheid en beveiliging van blockchain zonder zich zorgen te maken over waardevermindering.

Voordelen:

 • Stabiel, wat handig is voor zowel investeerders als dagelijkse transacties.
 • Wereldwijd bruikbaar zonder grenzen.
 • Verlaagt het risico van prijsschommelingen.

Nadelen:

 • Afhankelijk van de betrouwbaarheid van de gekoppelde traditionele valuta.
 • Beperkte winstkansen in vergelijking met sommige andere cryptocurrencies.


Enkele voorbeelden van bekende stablecoins zijn:

 1. USDC (USD Coin): Gekoppeld aan de Amerikaanse dollar.
 2. Tether (USDT): Een van de oudste stablecoins, ook gekoppeld aan de Amerikaanse dollar.
 3. DAI: Stabiel, maar gedecentraliseerd, en gekoppeld aan een mandje van verschillende activa.
 4. TrueUSD (TUSD): Volledig gekoppeld aan de Amerikaanse dollar.