Wat zijn cryptocurrency

Wat zijn cryptocurrency

terug naar categorie

De naam bitcoin zegt je wellicht wel iets, maar wat zijn precies cryptocurrency? In dit artikel een eenvoudige uitleg over wat het is en wat de mogelijkheden er van zijn.

Omschrijving

In Nederland betalen we met de euro. In Amerika wordt er betaald met de dollar. Er zijn op de wereld verschillende soorten 'geld' te vinden. De waarde van 1 dollar of 1 euro wordt bepaald aan de hand van verschillende factoren zoals rentepercentages, inflatie etc.

Alles wat we betalen wordt in principe gereguleerd door banken en overheden. Contant geld is er nog in grote mate, maar er wordt steeds meer digitaal betaald. De banken regelen dan dat er saldo afgaat bij degene die betaald en dat er saldo bij komt bij degene die ontvangt.

Dit is een van de grootste redenen waarom cryptocurrency zijn uitgevonden. Het zijn digitale valuta die het makkelijker, veiliger en sneller moeten maken om te betalen en te ontvangen. Daarnaast werken de meeste cryptocurrency met een zogeheten 'blockchain'. Dit kun je zien als een grote groep computers die elk een gedeelte bijdragen aan het berekenen van transacties en controles. Deze computers zijn gewoon van mensen die hun computer ter beschikking stellen om gebruikt te worden voor 'de blockchain'. De mensen kunnen vaak een vergoeding krijgen in de vorm van een stukje 'digitaal geld'.

Er zijn in de loop der tijd al een flink aantal nieuwe digitale munten bijgekomen. Een aantal grote spelers:
- Bitcoin, verreweg de grootste tot nu toe met de grootste totaalwaarde.
- Ethereum
- Dash
- Ripple
- LiteCoin
- En nog vele meer.

Er worden steeds weer nieuwe valuta bedacht om specifieke doeleinden een oplossing te bieden. Zo heeft bitcoin een goede stabiele basis gelegd die al veel gebruikt wordt. Daarnaast zijn er ook munten voor specifieke doeleinden zoals een 'adcoin' (speciaal voor betalingen in de reclamewereld online). Elke eigen valuta heeft zijn eigen specifieke sterke kanten zoals snelheid, mogelijkheden, veiligheid, anonimiteit, etc. Voor deze eigenschappen kun je op internet voldoende informatie vinden.

De waarde van bijvoorbeeld 1 bitcoin of 1 dash fluctueert extreem in verhouding tot de normale valuta zoals de euro of dollar. De relatief nieuwe valuta worden uitgeprobeerd en mensen zien het door de waardestijgingen als belegging. De meeste cryptocurrency zijn juist ontworpen om de regering en banken er buiten te houden. Dit bied totale anonimiteit en afhankelijkheid. De kosten kunnen beperkt worden en betalingen kunnen vaak direct gedaan worden.

Door de anonimiteit worden deze digitale valuta ook vaak gebruikt voor praktijken die niet op de legale manier gedaan worden. Criminelen die losgeld eisen vragen dit bijvoorbeeld te storten in bitcoin. Hierdoor is lastig te achterhalen waar het geld naartoe gaat en wie de eigenaar hiervan is.

Doordat de waarde sterk veranderd en er nog veel onduidelijk is blijft de vraag of cryptocurrency een succes gaan worden of niet. Zodra overheden zich tegen deze nieuwe valuta gaan keren kan dit grote gevolgen hebben. Wellicht proberen overheden zelf met nieuwe cryptocurrency te komen. Maar of dit nou is wat de mensen willen?