Wat is AMD FreeSync?

Wat is AMD FreeSync?

terug naar categorie

Wellicht speel je wel eens een spel op je computer en heb je deze term voorbij zien komen. In dit artikel een simpele uitleg over FreeSync

Omschrijving

AMD FreeSync is een technologie die is ontworpen om de weergave van beelden op je computerscherm vloeiender te maken, vooral tijdens het spelen van videogames. Het helpt om het vervelende fenomeen van 'screen tearing' te verminderen, waarbij het beeld lijkt te worden gespleten of gescheurd tijdens snelle bewegingen in games.

Hoe werkt AMD FreeSync?
Stel je voor dat je een videogame speelt waarbij je personage snel rondrent. Normaal gesproken kan het beeld er soms vreemd uitzien, alsof het in tweeën is gesplitst. Dit komt doordat de vernieuwingsfrequentie van je beeldscherm niet gelijk loopt met de framerate van het spel. Met AMD FreeSync kunnen je grafische kaart en je beeldscherm beter met elkaar 'praten', zodat ze beter synchroniseren. Hierdoor wordt het beeld vloeiender en lijkt het alsof alles soepeler verloopt.

Voordelen van AMD FreeSync:

  1. Vloeiendere gameplay: Het elimineert 'screen tearing' en maakt de bewegingen in games veel vloeiender, wat de algehele game-ervaring verbetert.
  2. Geen inputvertraging: FreeSync helpt ook bij het verminderen van inputvertraging, waardoor je sneller en nauwkeuriger kunt reageren in games.
  3. Geen extra kosten: In tegenstelling tot sommige andere technologieën heeft AMD FreeSync geen extra kosten. Zolang je een compatibele AMD grafische kaart en een FreeSync-ondersteunend beeldscherm hebt, kun je ervan profiteren zonder extra aanschaf.

Nadelen van AMD FreeSync:

  1. Beperkt tot AMD hardware: FreeSync is alleen compatibel met AMD grafische kaarten en beeldschermen die FreeSync ondersteunen. Als je een NVIDIA grafische kaart hebt, moet je kijken naar een vergelijkbare technologie genaamd G-SYNC.
  2. Vereist compatibel hardware: Om AMD FreeSync te gebruiken, heb je een AMD grafische kaart en een beeldscherm nodig die FreeSync ondersteunen. Als je een oudere grafische kaart of een beeldscherm hebt dat geen FreeSync ondersteunt, kun je deze functie niet gebruiken.

In het kort biedt AMD FreeSync een manier om de gameplay vloeiender te maken door de synchronisatie tussen je grafische kaart en je beeldscherm te verbeteren, wat resulteert in een betere game-ervaring zonder extra kosten.