Wat is Augmented Reality?

Wat is Augmented Reality?

terug naar categorie

Simpel uitgelegd wat de term Augmented reality is. Daarnaast leggen we in simpele woorden uit hoe het werkt en wat je ermee kunt.

Omschrijving

Wellicht heb je wel eens van de term Virtual Reality gehoord. Op simpeleuitleg.nl is hier ook een artikel over. Bij  Augmented Reality wordt de fysieke wereld gecombineerd met de virtuele wereld. Bij een Augmented Reality worden digitale beelden van een kleine computer geprojecteerd met behulp van een speciale bril. Je kan gewoon door de bril heen kijken zodat je alles ziet wat je normaal ook zou zien. Doordat er digitale dingen geprojecteerd kunnen worden kan je van alles aan de ‘normale wereld’ toevoegen. Wanneer je dan naar een lege muur kijkt kan je er bijvoorbeeld een TV of een schilderij op projecteren.

Waarom is Augmented Reality zo bijzonder?

  1. Digitale Samensmelting: AR is als de kunstenaar die digitale en echte wereld samenbrengt. Het voegt virtuele objecten toe aan de werkelijke omgeving, waardoor een naadloze integratie ontstaat.
  2. Interactieve Ervaringen: AR is als de meester van betrokkenheid. Het laat gebruikers niet alleen kijken maar ook deelnemen. Of het nu gaat om het spelen van games, leren van nieuwe vaardigheden of het verkennen van producten, AR maakt interactie mogelijk.
  3. Verrijking van Informatie: Stel je voor dat je door een museum loopt en AR onthult extra informatie over kunstwerken of historische artefacten. Het verrijkt als een digitale gids jouw kennis terwijl je de echte wereld verkent.

Waar AR wordt Gebruikt:

  1. Gaming: AR kan bij computerspellen gebruikt worden om de beleving speciaal te maken. Pokémon GO is een perfect voorbeeld waar digitale wezens de echte wereld betreden.
  2. Winkelervaring: AR kan het ook mogelijk maken om het winkelen in een winkel een stuk interactiever te maken. Zo zou je looproutes geprojecteerd kunnen krijgen op de vloer zodat je een efficiënte route loopt. Ook zou je prijskaartjes op de producten kunnen zien. De mogelijkheden zijn oneindig.
  3. Reizen: Voor reizigers is AR als de virtuele gids die historische sites tot leven brengt met verhalen en beelden uit het verleden. Als je in een ander land bijvoorbeeld een museum bezoekt maar de taal niet verstaat. Dan zou AR ook de ondertiteling direct kunnen tonen. Zo zijn er tal van andere mogelijkheden die bedacht kunnen worden

Augmented Reality, als de digitale tovenaar, opent de deur naar vele nieuwe mogelijkheden. Het nadeel van de techniek is dat mensen niet snel met zo’n bril de straat op gaan. Daarnaast schuilt er ook een gevaar in AR. Zo kan een onervaren iemand het onderscheid tussen de echte wereld en de digitale wereld niet goed kunnen zien. Zo zouden er onveilige situaties kunnen ontstaan als je denkt dat een echt obstakel nep zou zijn. De bekendste AR bril is die van Microsoft, genaamd de Hololens.