Wat is een hologram?

Wat is een hologram?

terug naar categorie

Misschien heb je het wel eens in het echt gezien, maar wat is een hologram? Dat leggen we zonder moeilijke termen uit in dit artikel.

Omschrijving

Een hologram is als een 3D-foto die recht voor je ogen verschijnt, maar dan zonder speciale bril. Hier is het in eenvoudige termen:

Lichtkunstenaar

Een hologram begint met licht. Het neemt een speciaal soort licht dat een kunstenaar, ook wel een laser genoemd, produceert. Deze laser speelt de hoofdrol bij het creëren van het hologram.

Magische samenkomst

De magie gebeurt wanneer het licht van de laser op een speciale coating valt. Deze coating is als het canvas van de holografische kunstenaar. Het licht wordt op zo'n manier gereflecteerd dat het de illusie van diepte creëert.

Dansende lichtgolven

Wanneer je naar een hologram kijkt, zie je eigenlijk lichtgolven die dansen. Deze lichtgolven bootsen de manier na waarop licht op objecten valt in de echte wereld. Daarom lijkt een hologram zo levensecht.

Geen trucjes

In tegenstelling tot goocheltrucs is een hologram geen illusie. Het is een echt, driedimensionaal beeld dat je kunt bekijken alsof het recht voor je staat. Het lijkt bijna alsof je een kijkje neemt in een andere dimensie.

Toepassingen

Hologrammen worden niet alleen gebruikt voor coole trucjes. Ze vinden hun weg naar de wetenschap, geneeskunde en entertainment. Misschien zie je in de toekomst wel hologrammen die je informatie laten zien zonder dat je een scherm hoeft aan te raken.

Conclusie

Een hologram is als een magische 3D-foto. Het gebruikt speciaal licht en slimme trucjes om een echt uitziend beeld te creëren dat voor je ogen zweeft. Het is alsof je een glimp opvangt van een andere wereld, allemaal dankzij licht en wat wetenschappelijke magie.