Al je apparaten met 1 afstandsbediening bedienen

Al je apparaten met 1 afstandsbediening bedienen

terug naar categorie

Wordt je al die afstandsbedieningen ook zat? Lees hier wat er mogelijk is om dit te voorkomen.

Omschrijving

Een gemiddeld huishouden heeft zo'n 4 afstandsbedieningen op de tafel liggen. Voor vele is het lastig aangezien er vaak gewisseld moet worden tussen bepaalde afstandsbedieningen. In dit artikel volgt een tal van opties om meerdere apparaten te bedienen met 1 afstandsbediening.

Nieuwere apparatuur
De meeste elektronika fabrikanten maken zowel Tv's en randapparatuur zoals Blu-ray spelers, versterkers etc. De meeste merken maken het op hun nieuwere apparautuur mogelijk om de verschillende losse apparaten met elkaar te laten praten. Wanneer je je apparatuur met een digitale HDMI kabel aansluit, is het voor de meeste nieuwe apparaten mogelijk om naast het doorgeven van beeld en geluid ook andere signalen door te geven.  Dit kan met een techniek die 'CEC' (Consumer Electronics Control) heet. Voorbeelden hiervan zijn bijvoorbeeld:

- Je zet de DVD/Blu-ray speler aan, en tijdens het inschakelen gaat de TV automatisch naar het kanaal van de DVD/Blu-ray speler;
- Je zet de TV aan, en wanneer hij aan is gaat automatisch je Home Cinema set aan om het geluid via de speakers door te geven.

Dit kan helaas niet op verouderde apparatuur, maar wel op recente apparatuur.

De verschillende elektronica fabrikanten hebben elk hun eigen naam voor deze techniek, namelijk:
- Anynet+ (wordt gebruikt door Samsung);
- Bravialink (wordt gebruikt door Sony);
- Easylink (wordt gebruikt door Philips);
- enz.

Wanneer je van plan bent om nieuwe apparatuur aan te schaffen, is het van belang dat je kijkt of het apparaat beschikt over deze techniek. Twijfel je hierover, vraag dit dan na bij de winkel.


Oudere apparatuur
Heb je een oudere TV of DVD speler, en wil je toch zoveel mogelijk met 1 afstandsbediening doen, dan kan dit met een universele afstandsbediening.

Wat doet een universele afstandsbediening?
Een universele afstandsbediening is in staat om verschillende signalen uit te sturen, zodat meerdere apparaten bestuurd kunnen worden. Je zult bij zo'n universele afstandsbediening wel aan moeten geven wat voor apparatuur je gebruikt.

Hoe werkt een universele afstandsbediening?
De universele afstandsbediening gebruik je door eerst op de knop te drukken van welk apparaat je wilt bedienen, zoals TV of DVD speler.
Vervolgens kun je de afstandsbediening gebruiken voor dat apparaat.

Voordeel is dat je allerlei apparaten met 1 afstandsbediening kunt gebruiken.
Nadeel is dat je alle apparaten éénmalig 1 voor 1 moet ingeven in de afstandsbediening, en dat specifieke functies van een apparaat misschien niet direct bruikbaar zijn (je zult dan je originele afstandsbediening moeten gebruiken voor deze specifieke opties).


Voorbeelden van universele afstandsbedieningen
De volgende universele afstandsbedieningen worden vaak gebruikt. Je kunt natuurlijk ook een goedkope versie zoeken bij je lokale elektronica winkel.

- Logitech Harmony series
- Philips Prestigo

Interesse? Klik hier voor een universele afstandsbediening bij Bol.com