DV-Camcorder videobandjes omzetten een digitaal bestand
DV-Camcorder videobandjes omzetten een digitaal bestand

DV-Camcorder videobandjes omzetten een digitaal bestand

terug naar categorie

Heb je thuis ook nog DV camcorder videobandjes liggen die oud liggen te worden? In dit artikel een simpele uitleg hoe je deze om kunt zetten naar een digitaal bestand.

Omschrijving

Het digitaliseren van je kostbare herinneringen van een DV-camcorder naar een digitaal bestand op je computer kan op verschillende manieren worden gedaan. Hier bespreken we twee van de meest gangbare methoden: via een FireWire-aansluiting en via een analoge omzetting.

Via FireWire-aansluiting:
FireWire is een soort USB aansluiting die voorheen veel werd gebruikt om digitale videocamera’s met je computer te verbinden. Om video's van je DV-camcorder over te zetten naar je computer via een FireWire-aansluiting, heb je een FireWire-poort op je computer nodig. Omdat veel moderne computers niet standaard zijn uitgerust met een FireWire-poort, kun je eventueel een FireWire-uitbreidingskaart installeren om deze functionaliteit toe te voegen. Let erop dat het installeren van zo’n uitbreidingskaart wat lastiger is dan je wellicht gewend bent. Twijfel je hierover? Dan zou ik de analoge manier van overzetten aanraden wat we verderop in dit artikel bespreken.

Om een FireWire-uitbreidingskaart te installeren, volg je deze stappen:

 • Koop een FireWire-uitbreidingskaart die compatibel is met je computer. Klik hier voor zo'n kaart.
 • Open de behuizing van je computer en zoek een vrije PCI- of PCIe-sleuf.
 • Plaats de FireWire-uitbreidingskaart stevig in de sleuf en schroef deze vast.
 • Sluit de kabel van je DV-camcorder aan op de FireWire-poort van de uitbreidingskaart.

Wanneer je de kaart geïnstalleerd hebt en de computer weer opgestart hebt, zou je nieuwe uitbreidingskaart moeten werken.

Nadat je de FireWire-verbinding hebt opgezet, kun je software zoals Pinnacle Studio gebruiken om de video's op te nemen en om te zetten naar een digitaal bestand.

Om dit te doen met Pinnacle Studio 26, volg je deze stappen:

 • Schaf Pinnacle studio software aan als je deze nog niet hebt. Klik hier voor Pinnacle studio
 • Start Pinnacle Studio op je computer en selecteer "Importeren" in het hoofdmenu.
 • Kies "DV-camcorder" als bron en selecteer de gewenste opname-instellingen.
 • Druk op de "Opnemen" knop om de video-opname te starten.
 • Speel de gewenste video's af op je DV-camcorder terwijl Pinnacle Studio ze opneemt.
 • Zodra de opname is voltooid, sla je de video's op in het gewenste bestandsformaat.


Via Analoge Omzetting:
Als je geen toegang hebt tot een FireWire-poort op je computer, kun je de video's van je DV-camcorder ook overzetten via een analoge omzetting. Dit maakt gebruik van de aansluiting van je DV camcorder die het mogelijk maakte om je DV camcorder op je TV aan te sluiten. Om het op deze manier te doen heb je slechts 1 apparaat nodig, namelijk  een video capture-apparaat nodig, zoals de Video Capture van Elgato.

Om video's via de analoge uitvoer van je DV-camcorder over te zetten, volg je deze stappen:

 • Sluit je DV-camcorder aan op de video capture aan met behulp van de juiste kabels Dit is vaak een kabel dit lijkt op een koptelefoonaansluiting met aan de andere zijde een gele/rode en witte ronde aansluiting.
 • Sluit de Elgato video capture aan op je computer via de USB kabel
 • Installeer de bijgeleverde software van Elgate video capture op je PC of laptop
 • Gebruik de bijbehorende software Elgato Video Capture) om de video's op te nemen en om te zetten naar een digitaal bestand.
   

Hoewel de analoge omzetting een eenvoudigere oplossing is, heeft deze methode als nadeel dat de kwaliteit van de video's iets minder is dan bij de FireWire-aansluiting. Echter, het voordeel is dat je geen moeilijke aansluitingen hoeft te maken en dat het proces over het algemeen eenvoudiger is. Deze manier vereist ook niet de video software zoals Pinnacle Studio nodig.