Simpel en gratis je eigen website maken met WordPress

Simpel en gratis je eigen website maken met WordPress

terug naar categorie

In dit artikel een simpele uitleg over hoe je zelf makkelijk je eigen website kunt maken met behulp van WordPress.

Omschrijving

Wellicht het je de term WordPress wel eens voorbij horen komen. Maar wat is WordPress en hoe kan je het zelf gebruiken om een eigen website te maken.

Wat is WordPress?
WordPress is een open-source project wat inhoud dat het gemaakt is door een groep programmeurs en ontwerpers die zich vrijwillig aangemeld hebben. Het product is dus gratis te gebruiken en wordt continue verbeterd door deze groep programmeurs.

Naast het basis platform WordPress zijn er vele add-ons (extra’s) te installeren zoals:
- Thema’s (de looks van de pagina’s)
- Plugins (bijvoorbeeld een contactformulier of andere scripts zoals een poll, bewegende headers, etc.)

In de basis is WordPress gemaakt om een blog te maken. Een blog is een online pagina, waarop artikelen en berichten geplaatst kunnen worden. Daarnaast zijn er functies aanwezig om te reageren berichten (blogs) toe te voeren en hier door andere op te reageren. Zoals eerder vermeld kan er veel uitgebreid wordend in de functies omdat er vele mensen en bedrijven zijn die inspelen op het eenvoudig uitbreiden van WordPress. Deze uitbreidingen zijn zowel gratis als betaald in omloop. Soms kun je met een gratis plugin gebruik maken van een uitbreiding en bij een betaalde versie gebruik maken van eventuele extra opties.

Hoe zet ik een WordPress website op?
Het is relatief eenvoudig om een website te maken met WordPress. Echter is er wel een klein beetje kennis nodig om het platform op te zetten. Eenmaal opgezet is het vrij eenvoudig om het te gebruiken, berichten toe te voegen, etc.

WordPress kan bij sommige webhosting bedrijven automatisch opgezet worden. Vraag hier naar bij je webhosting. Wanneer dit niet kan, dien je het handmatig te doen. Dit staat hieronder in de basis beschreven. Let er wel op dat het niet bij elke webhosting exact zo gaat. In grote lijnen gaat het over zoals hieronder beschreven. Heb je vragen? Je provider kan vaak gratis helpen.

Stap 1 – Webhosting en een domeinnaam regelen Allereerst is het nodig om een stuk ruimte op het internet te reserveren (webhosting) en hier een internetadres (domeinnaam) aan te koppelen. Dit kun je regelen bij verschillende webhosting bedrijven. Een voorbeeld hiervan is bijvoorbeeld www.pcextreme.nl, maar er zijn er veel meer.

Bij de webhosting vraag je een pakket aan waarbij het mogelijk is om ‘dynamische content’ te gebruiken. Dit houdt in dat er bepaalde codes uitgevoerd kunnen worden op webserver (computer waar de website op komt te staan). Zo’n pakket herken je door in de specificaties van het pakket te zoeken naar het woord PHP. Dit een codetaal waarin bepaalde scripts uitgevoerd kunnen worden. Dit is ook de taal die WordPress nodig heeft om goed te kunnen functioneren.

Wanneer je een webhosting pakket aanvraagt, kun je ook direct een domeinnaam (bijv. www.jouwadres.nl) aan je pakket koppelen.

Stap 2 – Verbinding maken met de FTP van je website FTP is een manier om bestanden te kopiëren van de ene naar de nadere computer. Bij internetwebsites wordt er veelal met deze manier van bestandsoverdracht gewerkt. Wanneer je je eigen webhosting aangevraagd hebt, krijg je vrijwel altijd een email met hierin de FTP gegevens van je website. Je kunt hiervoor gebruik maken van het gratis programma WsFTP lite. Hoe je bestanden naar je website kunt kopiëren middels FTP kun je vinden op de website van de webhosting. Kun je dit niet vinden? Bel dan met je webhosting provider. Zij kunnen je verder helpen met het opzetten van een FTP verbinding.

Stap 3 – WordPress downloaden Indien het gelukt is om verbinding te maken met je website via FTP, kunnen we beginnen met het downloaden van WordPress. Dit kan gratis door hier te klikken.

Wanneer je dit bestand opent krijg je een map Wordpress te zien. Als je deze opent krijg je het volgende te zien:
simpeleuitleg.nl wordpress

Dit zijn de bestanden die we via FTP naar de webhosting moeten kopiëren. Het lijkt allemaal heel wat, maar we zijn al bijna klaar met het moeilijkere gedeelte van het opzetten.

De bestanden moeten in de hoofdmap van je webhosting komen. Dit is vaak een map met de naam ‘htdocs’ of ‘www’. Kopieer deze bestanden via je FTP programma naar deze map.

Stap 4 – Een database en gebruiker aanmaken voor WordPress Wanneer het je gelukt is om de bestanden naar je website te kopiëren, gaan we verder met de installatie. WordPress gebruikt een database om alle berichten, reacties etc. op te slaan. Zo’n database moeten we zelf aanmaken op de webserver. De naam die we de database geven maakt niet uit. Het aanmaken van de database gebeurd veelal op de website van je webhosting. Als je hier inlogt met je inlog gegevens die je gehad hebt bij het aanvragen van de webhosting, kun je allerlei opties van je website aanpassen. Een optie hiervan is ook het beheren van databases en het aanmaken van een gebruiker hiervoor.

Hieronder een voorbeeld van het beheersysteem van een webhosting bij Pcextreme.nl
simpeleuitleg.nl - wordpress

Let erop dat dit bij elke webhosting er anders uit kan zien. Kan je het niet vinden, vraag dan je provider om hulp. Ze kunnen je in de meeste gevallen gratis helpen.

Stap 5 – De gegevens van de database invullen in het config bestand Omdat WordPress de net aangemaakte database nodig heeft, is het nodig om de toegang naar de database kenbaar te maken aan WordPress. In de map WordPress die je gedownload hebt staat een bestand met de naam ‘wp-config-sample.php’.

simpeleuitleg.nl wordpress
Klik hier met de rechter muisknop op en open het bestand met kladblok. De gegeven die we moeten invullen zijn:
- de naam van de database die je hebt aangemaakt;
- de gebruikersnaam van de gebruiker die je hebt aangemaakt;
- het wachtwoord wat bij de gebruikersnaam hoord;
- het adres waar de database zich bevind. Dit weet de webhosting van je website.
Vul deze gegevens in op de daarvoor bestemde plekken in kladblok (zie foto hieronder). Deze dingen vul je in tussen de ‘’.

simpeleuitleg.nl wordpress
Als je deze 4 gegevens hebt ingevuld sla je het bestand op. We moeten alleen de naam nog wijzigen van het bestand. Er staat namelijk ‘sample’ wat inhoud dat het een voorbeeld is. Dit kunnen we doen door met de rechtermuisknop erop te klikken en voor ‘naam wijzigen’ te kiezen. Haal nu alleen ‘-sample’ van de naam af en klaar is kees. Wat nu nog overblijft is dit config bestand via FTP naar je website te kopiëren
simpeleuitleg.nl wordpress

Stap 6 – Online je WordPress website instellen Wanneer je bovenstaande stappen goed uitgevoerd hebt, is het tijd om de instellingen van WordPress in te stellen. Dit doen we door naar het installatiebestand te gaan. Deze is reeds op je website aanwezig. We gaan er naartoe door in je browser het volgende in te typen (ik ga als voorbeeld uit van www.testwebsite.nl): http://www.testwebsite.nl/wp-admin/install.php

Nu zal het installeren daadwerkelijk gebeuren. Volg de instructies op het scherm en je bent klaar voor gebruik.

Als alles gelukt is kun je WordPress nu bereiken via je eigen domeinnaam. Het admin gedeelte van WordPress staat in een map wp-admin. Als je hier naartoe wilt ga je naar ‘www.testwebsite.nl/wp-admin

Je kunt dan inloggen met de gegevens die je zelf aangemaakt hebt.

Conclusie
Het zijn wel wat stappen die voor een beginnen wellicht moeilijk gevonden worden. Echter kan je met hulp van dit artikel en eventuele ondersteuning van je provider een heel eind komen. Heb je een specifieke vraag, dan kan je deze stellen via het contactformulier.