TV geluid via de speakers
TV geluid via de speakers
TV geluid via de speakers
TV geluid via de speakers
TV geluid via de speakers
TV geluid via de speakers

TV geluid via de speakers

terug naar categorie

Hoe kan ik het geluid van mijn TV via mijn Home Cinema speakers krijgen?

Omschrijving

TV's worden steeds dunner. Voor de fabrikanten wordt het hierdoor steeds lastiger om voldoende ruimte te creëren om speakers in te bouwen. Wanneer je beschikt over een Home Cinema set, dan is het gewenst om het geluid van de TV via de speakers van de Home Cinema set te krijgen.

Wat heb ik nodig?
Omdat dit kan verschillen door de verschillen in apparatuur, zijn er 3 manieren van aansluiten. Hieronder zijn ze op volgorde gezet van kwaliteit. Probeer de hoogste optie te gebruiken als je apparatuur dit ondersteund. De meeste apparatuur ondersteunen KEUZE 2.

KEUZE 1: Via een HDMI kabel (voor nieuwere modellen TV's en Home cinema sets)
Dit geeft het beste resultaat en is ook de meest simpele manier van aansluiten. Deze manier zal alleen werken als beide apparaten deze manier van communicatie ondersteunen.

Stap 1 Om te kijken of je TV deze manier ondersteund, kijk dat naar de HDMI aansluitingen achterop de TV. Wanneer er bij één van de aansluitingen de afkorting ARC staat, dan betekend dit dat je TV dit ondersteund. Zie je deze letters niet en wil je het zeker weten? Raadpleeg dan de handleiding van je TV. Controleer hierna of uw Home Cinema set deze manier ook ondersteund. 

- Stap 2: Koop een HDMI 1.4 of hogere kabel. Let op dat een lagere versie dan 1.4 van HDMI deze manier van communiceren niet ondersteund. 

- Stap 3: Wanneer je er zeker van bent dat beide apparaten dit ondersteunen. Ga dan naar het menu van uw Home Cinema set en zoek de functie ARC op in het menu (hoewel elke menu anders is, zal dit vaak op dezelfde manier worden weergegeven).

- Stap 4: Wanneer uw TV aan staat, zet dan uw Home Cinema bron (source) op TV (deze bron kan ook AUX of TV/CD heten, dit verschilt per merk).KEUZE 2: Via een optische kabel (optical/digital in)
Deze manier wordt door de meeste apparatuur ondersteund en heeft krijgt de voorkeur boven keuze 3.

Stap 1 Om te kijken of je TV deze manier ondersteund, kijk dan of beide apparaten de volgende aansluiting hebben:
optische ingang
Als tekst bij deze aansluiting staat vaak 'Optical' of 'Digital' aangegeven.

- Stap 2: Koop een optische kabel zoals hieronder aangegeven en sluit deze aan op beide apparaten.
Optische kabel

- Stap 3: Wanneer de TV aanstaat, zet de bron (source) van je Home Cinema set dan op 'optical in' of 'digital in'. Dit verschilt per merk.


KEUZE 3: Via een analoge kabel 
Voor de wat oudere TV's en Home Cinema sets is deze keuze vaak een mogelijkheid. Het geluid is via deze manier ook prima over te zenden naar je Home Cinema set.

Stap 1 Om te kijken of je TV deze manier ondersteund, kijk dan of beide apparaten de volgende aansluiting hebben:
Audio ingang
Als tekst staat bij de TV vaak 'Audio out' en bij de Home Cinema 'Audio in' aangegeven.

- Stap 2: Koop een audiokabel die er als volgt uit ziet:
audiokabel
De aansluitingen (stekkertjes) op deze kabel worden ook wel 'tulp' of 'RCA' genoemd.

 - Stap 3: Sluit de rood/witte of rood/zwarte (maakt niet uit) aan op de tv op de uitgang genaamd 'TV OUT'. Sluit vervolgens de andere kant aan op uw Home Cinema set op de ingang genaamd 'Audio in'.

- Stap 4: Wanneer uw TV aan staat, zet dan uw Home Cinema bron (source) op TV (deze bron kan ook AUX of TV/CD heten, dit verschilt per merk).