Videobanden eenvoudig digitaliseren

Videobanden eenvoudig digitaliseren

terug naar categorie

In dit artikel leer je hoe je heel eenvoudig zelf je videobanden digitaal kunt maken met behulp van de video capture van Elgato. Alles simpel uitgelegd.

Omschrijving

Het digitaliseren van je oude videobanden lijkt misschien een ontmoedigende taak, maar door gebruik te maken van de  ‘Video Capture’ van Elgato  is het eigenlijk verrassend eenvoudig. Dit apparaat kun je online kopen en eventueel weer verkopen als je al je banden omgezet hebt. In dit artikel laten we je stap voor stap zien hoe je met Elgato Video Capture moeiteloos je oude videobanden kunt omzetten naar digitale bestanden. Dit kan geld voor al je oude analoge apparaten trouwens.

Stap 1: Benodigdheden
Voordat je begint, zorg ervoor dat je de volgende benodigdheden bij de hand hebt:

  • Een videorecorder of camcorder om je oude banden af te spelen.
  • Een computer of laptop met voldoende opslagruimte en een USB-poort.
  • Elgato Video Capture-apparaat. Klik hier voor de capture card!
  • Een videoband die je wilt digitaliseren.

 

Stap 2: Installatie van Elgato Video Capture
Sluit het Elgato Video Capture-apparaat aan op je computer via de USB-poort. Installeer vervolgens de bijbehorende software op je computer. Deze software is beschikbaar voor zowel Windows als Mac. Volg de instructies op het scherm om de installatie te voltooien.

Stap 3: Aansluiten van je videorecorder
Sluit je videorecorder of camcorder aan op het Elgato Video Capture-apparaat met behulp van de meegeleverde composietkabels (die gele, rode en witte ronde stekkers). Zorg ervoor dat je de gele, rode en witte stekkers op de juiste poorten van zowel het apparaat als het Elgato-apparaat aansluit.

Stap 4: Start de software
Open de Elgato Video Capture-software op je computer. Als je de kabels hebt aangesloten op je videorecorder of camcorder, en de USB kabel in je laptop of computer hebt gedaan, zou je nu een voorbeeld moeten zien van wat er wordt afgespeeld op je videorecorder of camcorder op het computerscherm.

Stap 5: Start het digitaliseringsproces
Plaats de videoband die je wilt digitaliseren in je videorecorder of camcorder en druk op de afspeelknop (zorg dat de band teruggespoeld is of op het juiste moment begint af te spelen). Klik vervolgens op de "Record" knop in de Elgato Video Capture-software om het digitaliseringsproces te starten. De software zal nu de inhoud van de videoband vastleggen en opslaan als een digitaal videobestand op je computer. De computer neemt nu dus live op wat zich afspeelt op de videorecorder/camcorder.

Stap 6: Opslaan en bewerken
Zodra het digitaliseringsproces is voltooid, kun je het digitale videobestand opslaan op je computer. Je kunt er ook voor kiezen om het bestand te bewerken met behulp van videobewerkingssoftware zoals Pinnacle Studio of Windows Movie Maker, om eventuele ongewenste delen te verwijderen, effecten toe te voegen of de kwaliteit aan te passen. Als je dat niet interessant vind hoeft dat uiteraard niet.

En dat is alles! Met Elgato Video Capture kun je op een eenvoudige en snelle manier je oude videobanden digitaliseren, zodat je ze kunt bewaren en delen met vrienden en familie. Je kunt het gemaakte bestand bijvoorbeeld bewaren op een USB stick.