Wat is een A/V receiver?

Wat is een A/V receiver?

terug naar categorie

In dit artikel wordt eenvoudig uitgelegd wat een A/V receiver is en hoe deze kan helpen alle apparaten bij je TV makkelijk te bedienen.

Omschrijving

Een A/V receiver is simpel vertaald een audio/video ontvanger. Het is een versterker waar je verschillende soorten speakersets op aan kunt sluiten. Daarnaast sluit je ook al je andere audio/video apparatuur zoals Blu-ray spelers, spelcomputers, etc. erop aan zodat alle geluids- en videosignalen via de versterker lopen.

Hoe ziet een A/V receiver eruit?
Hieronder een voorbeeld van een A/V receiver van het merk Onkyo. Naast Onkyo zijn er vele goede merken die hun eigen A/V receivers op de markt hebben.

Simpeleuitleg.nl onkyo

Aan de achterzijde van de versterker zijn alle in- en uitgangen zichtbaar. Het lijkt voor sommige wellicht een onmogelijk plaatje om uit te komen, maar er zit wel degelijk een eenvoudige logica in.

Hoe sluit je een A/V receiver aan?
Het aansluiten van zo’n versterker kun je opdelen in meerdere aansluitingen, namelijk:
- Het aansluiten van de speakers;
- Het aansluiten van overige apparatuur;
- Het aansluiten op de TV.

A/V receivers koop je vaak los. Ze zijn verkrijgbaar is sets, echter zijn het vaak de mensen die zelf willen kiezen die zo’n versterker kopen. Het hangt natuurlijk van het type versterker af wat je koopt, maar veelal kun je vele speaker sets kopen voor een versterker. Het aansluiten hiervan spreekt voor zich aangezien er namen zoals rechtsvoor, linksvoor etc. op staat.

Veel mensen hebben meerdere apparaten in huis zoals digitale TV ontvangers, spelcomputers en Blu-ray en DVD spelers. Het mooie van een A/V receiver is dat je deze apparaten nu niet meer op de TV hoeft aan te sluiten, maar dit juist op de versterker zelf doet.
Dit ziet er als volgt uit in een voorbeeldopstelling.

simpeleuitleg.nl receiver opstelling

Zoals je ziet wordt alle apparatuur nu op de A/V receiver aangesloten, waarna er slechts 1 kabel naar de TV loopt. Wanneer je nu bijv. de spelcomputer aanzet, dan zal de versterker dit merken en overschakelen naar de bron ‘GAME’. Dit houdt in dat de versterker nu alles van de spelcomputer doorlaat naar de TV. Schakel je over naar Blu-ray, dan zal de versterker weer overschakelen naar de bron ‘Blu-ray’ en kun je weer films kijken.

Waar je normaal dus op de TV koos voor HDMI 1, HDMI 2, EXT 1, AV, etc. doet de A/V receiver dit nu voor je.

De meeste versterkers hebben een aantal bron ingangen (apparaten die je hierop aansluit) en 1 of 2 uitgangen (aansluiting naar de TV). Een aantal bronnen (namen van ingangen) als voorbeeld:
- TV;
- Blu-ray;
- Spelcomputer;
- Satelietontvanger;
- etc.

simpeleuitleg.nl receiver achterkant

Op de foto hierboven is te zien hoe de bronnen op de achterzijde van de versterker te zien zijn. Bij de meeste apparaten gebruiken we deze tijd HDMI om de apparaten te verbinden (zie de bovenzijde van de foto). Echter kan je ook oudere apparaten die gebruik maken van analoge signalen erop aansluiten (zie onderzijde foto).

Voordelen vaan een A/V receiver
Een A/V receiver kun je zien als een alternatief voor een complete homecinema set (blu-ray speler met ingebouwde versterker en speaker set). Naast het feit dat een A/V receiver wel een stuk duurder is dan zo’n complete set, zitten er veel grote voordelen aan een A/V receiver zoals:
- geluidskwaliteit ligt vele malen hoger;
- vele opties om het geluid te perfectioneren in elke omgeving;
- alle apparaten op 1 versterker aansluiten (slechts 1 kabel naar de TV, handig bij wegwerken kabels);
- vele extra opties mogelijk zoals een Zone 2 (aparte luidspreker groep in een andere kamer);
- in combinatie met nieuwe apparatuur werkt veel automatisch (zet de tv aan/uit,  de rest volgt vanzelf.).
- en meer..