Het verschil tussen een 2.4GHz en een 5GHz WIFI netwerk
Het verschil tussen een 2.4GHz en een 5GHz WIFI netwerk

Het verschil tussen een 2.4GHz en een 5GHz WIFI netwerk

terug naar categorie

In dit artikel een simpele uitleg over het verschil tussen een 2.4GHz WIFI netwerk en een 5GHz WIFI netwerk. Ontdek hoe u ook beter gebruik kunt maken van uw eigen draadloze netwerk.

Omschrijving

Het gebruik van draadloze apparaten neemt alleen maar toe. Het aantal beschikbare draadloze netwerken neemt doordat steeds meer mensen thuis hun eigen draadloze netwerk hebben. Zeker in druk bewoonde gebieden en flats is het aantal beschikbare draadloze netwerken vaak enorm.

Draadloos netwerk
Om een beetje inzicht te krijgen in wat een draadloos netwerk is zonder al te technisch te worden vindt je hieronder een vereenvoudigde uitleg.
Wifi netwerk
Je kunt een draadloos netwerk zien als een steen die je in het water gooit. Waar de steen het water raakt komen er waterringen die een cirkel vormen om de steen heen. De steen is in ons geval het netwerk (de router). De waterringen zijn de signalen die de router uitzend.

Deze signalen (waterringen) worden tegen gehouden (verstoord) door:
- Muren en objecten die er omheen staan;
- Andere signalen (waterringen) die er tegenaan komen;

1) In onze huizen zijn er vele betonnen muren aanwezig met soms metalen versterkingen erin. Deze muren verstoren de signalen waardoor het bereik en de snelheid van het netwerk verminderd wordt.

2) Andere signalen die het signaal van een draadloos netwerk kunnen verstoren zijn draadloze apparaten die gebruik maken van hetzelfde type draadloze signalen.

De draadloze signalen voor onze draadloze netwerken kunnen we nu onderscheiden in 2 varianten, de ene genaamd 2.4GHz, en de andere 5GHz.

2.4GHz WIFI netwerk
2.4GHz is de benaming van de golflengte waarop het signaal wordt uitgestuurd. Dit kun je vergelijken met een speaker van een radio. Lage zware tonen geven hele andere trillingen als hoge tonen. Wanneer je veel apparaten die op dezelfde golflengte werken bij elkaar zet, dan zullen de signalen elkaar gaan verstoren en dus zorgen voor een slechter bereik en lagere snelheden.

In huis vinden we tegenwoordig veel draadloze apparatuur die standaard op 2.4GHz werkt. Enkele voorbeelden hiervan zijn: - De meeste WIFI netwerken (van bijvoorbeeld buren); - Draadloze toetsenborden/muizen; - Sommige magnetrons; - Bluetooth apparatuur; - Enz.

Hoe meer signalen er dus op dezelfde golflengte werken, hoe erger het signaal van je draadloze netwerk verstoord wordt.

5GHz WIFI netwerk
Het 5GHz netwerk kun je zien als een netwerk met signalen die op een andere golflengte zitten. De trilling snelheid van de signalen is totaal anders als die van 2.4GHz. Voordeel hiervan is dat al de hiervoor genoemde apparatuur niet stoort met het draadloze 5GHz netwerk. Dit zorgt voor een beter bereik en minder storingen in het netwerk.

Voordelen van een 5GHz netwerk:
- Er zijn veel minder apparaten die hierop werken, dus minder storingen;
- De signalen komen minder ver als 2.4GHz netwerken, waardoor je ook minder last hebt van buren;
- Door de andere vorm van het signaal kun je bereik hebben op plekken waar je dat eerst niet had.

De nieuwste routers kunnen signalen uitzenden op zowel 2.4GHz als 5GHz. Oudere apparaten kunnen dan gewoon nog gebruik maken van het 2.4GHz netwerk en nieuwere apparaten van het 5GHz netwerk. Zo worden de signalen van verschillende apparaten zoals bijvoorbeeld een laptop en een tablet verdeeld. Dit kan voor beide apparaten zorgen voor betere prestaties omdat ze elkaar dan niet verstoren.

Samengevat
Als je kunt kiezen tussen beide netwerken dan kun je het beste gebruik maken van een 5GHz netwerk. Dit omdat veel minder apparaten hiermee werken, en er dus vele malen minder verstoring van het signaal plaatsvindt.