Uitleg over verschillende USB aansluitingen
Uitleg over verschillende USB aansluitingen
Uitleg over verschillende USB aansluitingen
Uitleg over verschillende USB aansluitingen
Uitleg over verschillende USB aansluitingen

Uitleg over verschillende USB aansluitingen

terug naar categorie

Er komen er steeds meer bij. Hier een handig overzicht, zodat je altijd weet welke je nodig hebt.

Omschrijving

Om met een apparaat zoals een telefoon of een camera verbinding te maken met een computer, gebruik je vaak een USB kabel. Nu wordt USB steeds meer gestandaardiseerd, zodat het gemakkelijker wordt om meerdere apparaten met zo weinig mogelijk verschillende kabels aan te kunnen sluiten.

Verschillende soorten USB
De USB aansluitingen zijn er tegenwoordig in meerdere uitvoeringen. De werking van USB blijft ongewijzigd, echter is het type aansluiting wel eens anders. Zo gebruik je voor het aansluiten van een printer weer een andere USB kabel dan wanneer je je mobiele telefoon aansluit. Om het voor iedereen duidelijk te houden volgt hieronder een lijst met verschillende soorten USB aansluitingen.

USB A
USB A
Dit is de standaard USB aansluiting. Deze aansluiting vind je bijna op alle USB kabels. Dit is de zijde die in de computer kan. Deze aansluiting heet USB A.

USB B
USB B
Dit is de versie die voor printers gebruikt wordt. USB B is meer vierkant (Zie foto).

USB Mini
USB MINI
USB Mini vind je vaak terug op camera’s, telefoons, externe harde schijven, etc. Deze versie is een stuk compacter dan de normale USB A versie.

USB Micro
USB MICRO
USB Micro is de kleinste versie van USB. Tegenwoordig erg vaak gebruikt in smartphones omdat deze steeds kleiner worden. Het verschil met USB Mini is duidelijk te zien aan het feit dat de Micro stekker een stuk platter is.


USB snelheden
Nu bestaat USB al een tijdje, en zijn er steeds nieuwere versies uitgekomen. Simpel gezegd heb je tot heden 3 typen USB, namelijk:
- USB 1.1 – Dit is de standaard USB;
- USB 2.0 – Hetzelfde als USB 1.1, echter een stuk sneller;
- USB 3.0 – Hetzelfde als de voorgangers, echter weer een stuk sneller.

In principe werken alle 3 de USB typen met elkaar. Sluit je echter een USB 1.1 of USB 2.0 apparaat aan op een USB 3.0 aansluiting, dan zal de maximale snelheid nooit hoger zijn de langzaamste aangesloten versie. Een USB stick met USB versie 2.0 zal dus op de snelheid van USB 2.0 werken. Ook als je deze op een USB 3.0 aansluiting aansluit.

USB kabel aanschaffen
Heb je een USB kabel nodig, zie de links hieronder voor de juiste kabel:

- Printer kabel - Klik hier voor deze kabel op allekabels.nl
- USB mini (telefoon/camera) - Klik hier voor deze kabel op allekabels.nl
- USB micro (smartphones) - Klik hier voor deze kabel op allekabels.nl