Verschil tussen een Access point en een repeater

Verschil tussen een Access point en een repeater

terug naar categorie

Wil je je WIFI bereik vergroten? Of wil je WIFI aan je netwerk toevoegen? Lees hier de verschillen tussen een Access point en een repeater.

Omschrijving

De meeste huishoudens hebben tegenwoordig internet op meerdere computers. Veelal zijn er ook meerdere draadloze apparaten met het netwerk verbonden. Maar de termen qua apparatuur vliegen je vaak om de oren, te weten: modems, routers, accesspoints en repeaters. Wanneer heb je welke nodig? Hier in dit artikel een simpele uitleg van de verschillen tussen een accesspoint en een repeater.

Access point
Een accesspoint (lees toegangspunt) kun je gebruiken om draadloos internet aan je netwerk toe te voegen. Vaak gebruik je deze bij netwerken die nog geen draadloze mogelijkheden ondersteunen. Een accesspoint sluit je aan op de router van het netwerk door middel van een kabel. De accesspoint ontvangt het internetsignaal en geeft dit signaal door aan de draadloos aangesloten apparaten.

De meeste routers zijn tegenwoordig uitgerust met een Access point zodat je geen losse Access point meer hoeft aan te schaffen.


Repeater
Wanneer je last hebt van een slecht bereik van je WIFI, dan kun je dit met behulp van een repeater verbeteren. Wanneer je op de begane grond een router plaatst die het signaal draadloos verspreid, dan is de kans groot dat je boven op zolder niet meer zoveel bereik hebt. Door een repeater op bijvoorbeeld de 1e verdieping te plaatsen kun je dit verbeteren. De repeater heeft op de 1e verdieping nog wel goed bereik en vangt zo het signaal van de router op. De repeater stuurt dit signaal opnieuw uit waardoor je op zolder een goede draadloze verbinding kunt maken met de repeater, en dus de router.

Wanneer je een Access point plaatst in een ruimte waar je geen bereik meer hebt, dan zul je deze met een kabel aan moeten sluiten. Bij een Access point maak je ook een nieuwe netwerknaam + wachtwoord aan. Je zult dus met een "nieuw" netwerk moeten verbinden wanneer je in deze ruimte gaat werken.