Wat is Bluetooth?

Wat is Bluetooth?

terug naar categorie

In dit artikel wordt uitgelegd wat Bluetooth is, en wat je ermee kunt.

Omschrijving

Wat is Bluetooth?
Steeds meer apparaten kunnen we tegenwoordig draagloos bedienen. Er zijn dan ook verschillende manieren om dingen draadloos met elkaar te kunnen verbinden. Bluetooth is er daar 1 van. Bluetooth maakt gebruik van radiogolven.

Bluetooth is bedoeld om verschilllende apparaten op korte afstand met elkaar te verbinden. De nadruk ligt op de korte afstand, aangezien het bereik van bluetooth ongeveer tot zo'n 10 meter reikt. Bluetooth werkt door muren heen, maar de ontvangst wordt wel beinvloed door de aanwezigheid van metalen. 


Wat kun je met Bluetooth?
Bluetooth wordt vooral gebruikt in mobiele apparaten om gemakkelijk gegevens over te zenden. Je ziet Bluetooth vaak bij de volgende type apparaten:
- Mobiele telefoons;
- Tablets;
- Laptops;
- Autoradio's;
- etc.

Door met een telfoon een Bluetooth verbinding te maken met bijvoorbeeld een autoradio, is het mogelijk om het geluid van de telefoon op de autoradio te beluisteren. Ook kan de autoradio als carkit gebruik worden. In nieuwere auto's kan ook het telefoonboek van de telefoon geladen worden zodat de nummers uit de telefoon kenbaar zijn bij de autoradio. De uitwisseling van geluid en data gebeurd dan via de draadloze Bluetooth verbinding.

Verder is het bijvoorbeeld mogelijk om foto's van een mobiele telefoon door te sturen naar een laptop/tablet of andere telefoon.

Verschillende versies 
Sinds de komst van Bluetooth zijn er al verschillende versies uitgebracht. De verschillen tussen de versies zit hem vooral in de snelheid waarmee bestanden over gezonden kunnen worden. Daarnaast zijn bugs in nieuwere versies eruit gehaald en zullen apparaten sneller gevonden kunnen worden bij een nieuwere versie. Bij de laatste versies is vooral de energiezuinigheid sterk verbeterd, zodat de levensduur van de accu in smartphones/tablets langer mee gaat.

Beschikbare versies:v1.0, v1.1, v1.2, v2.0, v2.1, v3.0 en v4.0.
Apparaten met verschillende versies kunnen wel met elkaar verbdingen, echter zullen deze op de snelheid van de laagste versie werken. 

Verbinding maken
Om 2 apparaten met elkaar te laten communiceren, moeten de apparaten gekoppeld worden. Vanuit het Bluetooth menu moet het te koppelen apparaat gekozen worden. Bij mobiele telefoons of tablets zal er gevraagd worden of je de koppeling dan wilt accepteren of niet. Wil je verbinden met bijvoorbeeld een autoradio, dan is het van belang dat de Bluetooth van de radio op 'zichtbaar' staat. Anders kan hij namelijk niet gevonden worden. Dit kun je in het menu van zo'n radio vaak aanzetten. Vervolgens dien je met de Bluetooth van de telefoon je autoradio op te zoeken en te koppelen. Wanneer de twee apparaten gekoppeld zijn kunnen de beschikbare Bluetooth services gebruikt worden. Bij telefoons is dit bijvoorbeeld het delen van foto's of filmpjes. Wanneer je je telefoon met een autoradio verbind, dan zijn er weer andere services beschikbaar zoals het overnemen van de microfoon en koptelefoonfunctie, maar ook het A2DP (bluetooth muziek streaming).