Wat is een Cloud?

Wat is een Cloud?

terug naar categorie

Wat is een cloud en betekend werken in een cloud?

Omschrijving

Wat is een cloud?
De term 'cloud' hoor je steeds vaker voorbij komen. Het is de engelse vertaling voor 'wolk'.

Wanneer je op een computer werkt, sla je vaak gegevens (zoals tekstbestanden, foto's, etc.) op. Deze bestanden sla je dan op diezelfde computer op. Met de komst van het internet kun je zeggen dat we met alle computers aan elkaar verbonden zijn (via dit internet).

Bij het bezoeken van een website, bekijk je bestanden die op een andere computer staan opgeslagen.
Om het simpel te houden, kun je zeggen dat bedrijven steeds meer online diensten zijn gaan leveren. Zo heb je verschillende opslagdiensten (denk aan Skydrive, Dropbox en Icloud) erbij gekregen waarbij het mogelijk is om je bestanden online op te slaan. Deze vorm van opslaan is een vorm van een cloud-dienst.

Het werken in de cloud houd dus simpel gezegd in dat je werkt op een andere computer.

Ook voor bedrijven is 'cloud computing' steeds vaker een interessante keuze. Hierbij kunnen de werknemers alleen nog online bij hun programma's en bestanden.

Wat zijn de voordelen?

- Altijd je bestanden bij de hand
Wanneer je een cloud opslag dienst gebruikt, sla je je bestanden dus online op. Voordeel hiervan is dat wanneer je op een andere computer gaat werken je ook bij deze bestanden kunt (als de computer ook met internet verbonden is natuurlijk).

- Geen onderhoud
- Wanneer bedrijven in een cloud werken, dan werken de werknemers op op hard- en software die alleen online beschikbaar zijn. Het bedrijf wat de clouddienst levert regelt de computers en de software. Wanneer er hier een computer defect raakt of er software toe is aan vervanging van bijvoorbeeld licenties, dan regelt het bedrijf die de clouddienst regeld dit.

- Veiligheid
Je bestanden in de cloud staan niet thuis op je harde schijf, maar in goed beveiligde datacenters ergens anders. Heb je thuis een brand, een defect of geen backup van je bestanden, dan is dat bij een cloud geen probleem. De bestanden staan veilig en zijn ten alle tijden bereikbaar.

- Prijs
Bedrijven kopen geen eigen computers en software meer, maar huren deze van andere bedrijven.