Wat is een IP-adres?

Wat is een IP-adres?

terug naar categorie

Hoe ziet een IP-adres eruit? Wat wordt er met IP-adressen gedaan?

Omschrijving

Net als alle huizen in ons land een adres hebben, worden ook alle computers in een netwerk en op internet voorzien van een persoonlijk adres, namelijk het IP-adres. Op deze manier wordt het mogelijk om naar een bepaald computeradres een bestand te sturen. Ook worden er door de internetproviders naam en adresgegevens aan IP-adressen gekoppeld. Zo is iedereen in principe te traceren via internet. Wel wordt onze privacy goed gewaarborgd.

Hoe ziet een IP-adres eruit?
IP-adressen zijn er in ons huidige systeem in 2 formaten. IP versie 4 (meest gebruikt) en IP versie 6 (voor de toekomst).

Een IP-adres (versie 4) ziet er bijvoorbeeld zo uit:
- 192.168.1.1 (dit is voorbeeld van een lokaal adres voor in het thuisnetwerk)
- 86.128.76.210 (dit is een voorbeeld van een internet IP adres)

Een volledig IP-adres (versie 6) ziet er bijvoorbeeld zo uit:
- FE80:0000:0000:0000:0202:B3FF:FE1E:8329

IP-versie 6 komt er omdat er in versie 4 tegen het maximaal aantal adressen aangelopen wordt. Om voldoende nieuwe unieke adressen te kunnen maken is er dus een nieuwe versie nodig. Deze wordt langzamerhand ingevoerd.

Lokale IP-adressen
Wanneer je thuis in een netwerk zit met meerdere computers, dan heeft elke computer een afzonderlijk IP-adres. Dit adres wordt uitgedeeld door de router thuis. Dit zijn vaak adressen in de reeks (192.168.1.1 of 10.0.0.1). Elke computer met zo'n lokaal IP-adres is te vinden in het thuisnetwerk. Voor het internet is er echter een apart extern IP adres. Deze wordt via je internetprovider toegewezen en kun je dus niet zlef wijzigen.

Via internet is alleen je internet IP-adres te vinden. De router zorgt ervoor dat de lokale IP-adressen niet bereikbaar zijn voor iedereen.

Wat is mijn internet IP-adres?
Om erachter te komen wat je internet IP-adres is, kun je een van de volgende sites bezoeken:
- http://www.myip.nl/
- www.mijnip.nl