Wat is een NAS? (NAS server)

Wat is een NAS? (NAS server)

terug naar categorie

Uitleg over een NAS server. Eenvoudig je bestanden opslaan op een netwerkserver.

Omschrijving

Tegenwoordig hebben de meeste mensen een eigen thuisnetwerk in huis. Naast de computers worden er ook steeds meer randapparaten op het netwerk aangesloten zoals TV’s, Blu-ray spelers, spelcomputers, etc. Een NAS kan dan wel eens goed van pas komen.

Wat is een NAS server?
Een NAS is een netwerk opslagmogelijkheid. Het betreft een kastje met hierin 1 of meerdere harde schijven. Aan het kastje zit een netwerkaansluiting zodat het op het thuisnetwerk aangesloten kan worden. Het wordt zo mogelijk om bestanden naar de NAS te kopiëren vanaf andere computers in het netwerk.

Wat kun je ermee?
Wanneer je de NAS in het netwerk aangesloten hebt, kun je het kastje via het netwerk benaderen via de browser of bijv. Windows verkenner. Op deze manier wordt het mogelijk om bestanden naar de NAS te kopiëren/knippen/plakken. De bestanden kunnen bijvoorbeeld foto’s, filmpjes, documenten zijn.

De bestanden op de NAS zijn nu via alle computers in het thuisnetwerk te bereiken. Wanneer je TV of spelcomputer ook op het netwerk aangesloten is, dan is het ook mogelijk om de bestanden zoals foto’s en video’s te benaderen. Deze kun je dan bijvoorbeeld op je TV weergeven.

Voordelen van een NAS
Wanneer je veel bestanden op je computer hebt staan, dan kun je deze naar de NAS kopiëren via het netwerk. De opslagcapaciteit van je computer kun je dan weer leeg maken.

Zoals hierboven beschreven is het mogelijk om via alle op het netwerk aangesloten apparaten de NAS te benaderen. Het delen van bestanden is daarom ook makkelijk. Zet je de bestanden van computer A op de NAS, dan kun je via computer B altijd nog bij de bestanden als computer A uit staat.

Het maken van een back-up is nu erg gemakkelijk. Je kunt de bestanden gewoon kopiëren naar de NAS. Gaat de harde schijf van je computer kapot, dan kun je altijd nog bij de bestanden op de NAS.

Het opslaan van foto/film kun je nu centraal doen zodat iedereen in huis bij de bestanden kan.

Benieuwd naar wat een NAS kost of wellicht weet je al welke je graag zou willen? Klik hier om NAS servers te bekijken bij Bol.com