Wat is HDMI?
Wat is HDMI?
Wat is HDMI?

Wat is HDMI?

terug naar categorie

Lees hier meer over de nieuwe standaard kabel voor audio en video

Omschrijving

Waar vroeger de SCART aansluiting gebruikt werd om beeld en geluid over te brengen van bijvoorbeeld de videorecorder naar de tv, is er sinds de komst van het digitale tijdperk behoefte aan een nieuwe type kabel.

HDMI is de nieuwe standaard geworden, en wordt veelal gebruikt om de volgende apparaten op elkaar aan te sluiten:

- Digitale TV ontvangers op de TV;
- Blu-ray spelers op de TV;
- Laptops/computers aansluiten op de TV;
- Camera/video apparatuur;
- etc.

Het verschil tussen HDMI en zijn voorgangers is dat HDMI alles digitaal (zonder beeldverliezen) doorgeeft aan het doelapparaat (veelal de TV).

Wanneer moet ik HDMI gebruiken?
Als er een keuze gemaakt kan worden doordat bijvoorbeeld een digitale ontvanger zowel een HDMI- als een SCART aansluiting heeft, probeer dan altijd de HDMI aansluiting te gebruiken. Dit zal tot een veel beter beeldresultaat leiden.

Verschillen in HDMI kabels
Sinds de komst van HDMI in 2002 zijn er steeds verbeteringen doorgevoerd in de kabel, waardoor er nu verschillende versies HDMI kabels zijn.
Hieronder een paar voorbeelden.

HDMI versie 1.3
Deze versie is veelal nog verkrijgbaar in de winkels, en voldoet bij de meeste opstellingen prima. Zie hieronder waarom het eventueel verstandiger zou zijn om een HDMI 1.4 kabel aan te schaffen.

HDMI versie 1.4
Het verschil in tegenstelling tot versie 1.3 zit hem in een aantal extra mogelijkheden die vooral in de toekomst erg bruikbaar zijn, namelijk:

- ARC (Audio Return Channel) - Dit houdt in dat wanneer je een TV aansluit op je Home Cinema systeem via een HDMI kabel, het geluid van de TV zonder extra kabel via de speakers van de Home Cinema set afgespeeld kan worden. (Let wel op dat oudere modellen TV's en Home Cinema systemen dit nog niet ondersteunen);

- HEC (HDMI Ethernet Channel) - Dit houd in dat er ook netwerksignalen over de kabel verstuurd kunnen worden (deze toepassing wordt op dit moment nog niet veel gebruikt;

- De ondersteuning van nog grotere resoluties voor in de toekomst.

Wil je zeker zijn dat je de juiste kabel koopt, zorg dan dat je de 1.4 versie hebt.

Hoelang mag een HDMI kabel zijn?
Tot 5 meter zal het niet tot problemen leiden. Alles boven de 5 meter kan tot slechter beeld/vertraging leiden.