Wat is het tor netwerk?

Wat is het tor netwerk?

terug naar categorie

Wellicht heb je het wel eens gehoord in de media. Het tor netwerk dat gebruikt wordt om je privacy zo goed mogelijk te beveiligen. In dit artikel een eenvoudige uitleg.

Omschrijving

In de huidige internetcultuur zijn er veel geruchten over afluisterpraktijken en het feit dat de regering(en) precies weten wat we uitspoken op internet. Vanuit deze gedachte zijn er projecten gestart die zich bezig houden met de privacy van de gebruiker.

Wat is tor?
Tor is een techniek die je anonimiteit zorgvuldig waarborgt door je internetdata door het te omvatten door meerdere lagen van encryptie (lees hier ons artikel over encryptie).

De data wordt vervolgens naar diverse computers gestuurd van het tor netwerk die elk 1 stukje van de encryptie ontcijferen. Elke computer ontcijferd slechts de route naar de volgende computer waar het pakket (jou internet data) naartoe gestuurd dient te worden.

Geen van deze computers weet dus waar het pakket vandaan komt en dus niet op welke website je bijvoorbeeld zat.

Doordat je data continue versleuteld naar verschillende computers over het internet wordt gestuurd is het lastig om erachter te komen waar het pakket vandaan komt, en van wie het dus is.

Is tor compleet veilig?
Niet helemaal. In onderstaand voorbeeld nemen we gebruiker 1 die een pakket verstuurd naar gebruiker 2.
- Stap 1 – Gebruiker 1 stuur het bericht via het tor netwerk;
- Stap 2 – Het pakket gaat via verschillende computers van het tor netwerk naar gebruiker 2;
- Stap 3 – Het pakket verlaat het tor netwerk bij de ‘exit node’ (lees eindcomputer);
- Stap 4 – Het pakket komt aan bij gebruiker 2.

Simpele uitleg.nl tor netwerk
Zoals je hierboven kunt zien is het pakket via het tor netwerk van gebruiker 1 naar gebruiker 2 gestuurd. Bij de ‘exit node’ (eindcomputer) zal het pakket toch uiteindelijk het tor netwerk verlaten. Wanneer het tor netwerk verlaten wordt, is er geen sprake meer van encryptie. Vanaf dit punt is het dus mogelijk om de data in te zien. Nu is het wel erg lastig om na te gaan waar het pakket vandaan komt, echter kan het bestand/bericht wel gelezen worden. Mochten er dus persoonlijke gegevens in het bericht staan, dan kan de identiteit van gebruiker 1 achterhaalt kunnen worden.