Wat is mDNS?

Wat is mDNS?

terug naar categorie

In dit artikel wordt er eenvoudig uitgelegd wat mDNS is. Daarnaast worden er enkele voorbeelden behandeld.

Omschrijving

mDNS staat voor Multicast DNS, en het is een protocol dat wordt gebruikt om apparaten in een lokaal netwerk te helpen elkaar te vinden en te communiceren zonder dat een centrale DNS-server nodig is. Het is als een soort "lokaal telefoonboek" voor apparaten in hetzelfde netwerk.

Hoe werkt mDNS?
Wanneer een apparaat verbinding maakt met een netwerk dat mDNS ondersteunt, stuurt het periodiek multicast-berichten uit waarin het zijn eigen aanwezigheid aankondigt en vraagt naar de aanwezigheid van andere apparaten in het netwerk. Andere apparaten die ook mDNS ondersteunen, reageren op deze berichten en stellen zichzelf voor, waardoor een lijst van beschikbare apparaten in het netwerk wordt samengesteld. Op deze manier kunnen apparaten zoals printers, computers en smart home-apparaten elkaar vinden en met elkaar communiceren zonder tussenkomst van een centrale server.

Waarom is mDNS belangrijk?
mDNS is vooral handig in thuisnetwerken en kleine kantooromgevingen waar geen speciale DNS-server aanwezig is. Het maakt het gemakkelijker voor gebruikers om apparaten in het netwerk te vinden en ermee te communiceren, zonder dat ze handmatig IP-adressen hoeven te configureren of domeinnamen hoeven te onthouden.

Voorbeelden van mDNS-adressen:
Een veelvoorkomend voorbeeld van een mDNS-adres is "example.local". Dit adres kan worden gebruikt om een apparaat in het lokale netwerk aan te roepen, zoals een printer met de naam "printer.local" of een computer met de naam "mijncomputer.local". Wanneer je bijvoorbeeld toegang wilt krijgen tot de webinterface van een router, kun je het mDNS-adres "router.local" in je webbrowser typen om direct verbinding te maken, zonder dat je het IP-adres van de router hoeft te weten.

Een ander voorbeeld van een mDNS-adres is "chromecast.local", dat wordt gebruikt om een Chromecast-apparaat in het netwerk te vinden en ermee te communiceren. Door "chromecast.local" in een compatibele app te typen, zoals YouTube of Netflix, kun je direct media streamen naar je Chromecast zonder extra configuratie.

De ".local" extensie wordt vaak gebruikt voor mDNS-adressen, maar het is ook mogelijk om aangepaste domeinnamen te gebruiken, zoals "mijnapparaat.local" of "thuisnetwerk.local", afhankelijk van de instellingen van het netwerk en de ondersteuning van de apparaten.

In het kort, mDNS-adressen zoals "example.local" worden gebruikt om apparaten in het lokale netwerk te identificeren en ermee te communiceren zonder dat een centrale DNS-server nodig is. Deze adressen bieden een eenvoudige en gebruiksvriendelijke manier om toegang te krijgen tot apparaten binnen het netwerk, waardoor het gemakkelijker wordt om ze te vinden en te gebruiken.