Wat is SSH?

Wat is SSH?

terug naar categorie

Een artikel in simpele termen over het onderwerp SSH. Lees hier wat het is en wat je ermee kunt doen.

Omschrijving

SSH staat voor Secure Shell en is een protocol dat wordt gebruikt om op een beveiligde manier toegang te krijgen tot een computer over een onveilig netwerk. Denk aan SSH als een tunnel waardoor je veilig en versleuteld informatie kunt verzenden en ontvangen tussen jou en een server.

Waarom is SSH Belangrijk?

 1. Veilige Gegevensoverdracht: SSH versleutelt alle gegevens die worden overgedragen tussen jouw computer en de server. Dit betekent dat zelfs als iemand erin slaagt het verkeer te onderscheppen, ze de versleutelde informatie niet kunnen lezen zonder de juiste sleutel.
 2. Authenticatie: SSH vereist een geldige gebruikersnaam en wachtwoord of een set van cryptografische sleutels om toegang te krijgen tot een server. Dit biedt een extra laag van beveiliging en verzekert dat alleen geautoriseerde gebruikers toegang hebben.
 3. Veilige Afstandsbediening: SSH stelt je in staat om op afstand in te loggen op servers, zelfs als ze zich aan de andere kant van de wereld bevinden. Dit is handig voor systeembeheerders en ontwikkelaars die op afstand servers moeten beheren.
 4. Bestandsbeheer: Met SSH kun je veilig bestanden overdragen tussen jouw computer en een server, waardoor je efficiënt bestanden kunt beheren zonder je zorgen te maken over onderschepping.

Hoe Werkt SSH?

 1. Aanmeldingsproces: Wanneer je verbinding maakt met een server via SSH, voert het aanmeldingsproces een uitwisseling van cryptografische sleutels uit om de identiteit van beide partijen te verifiëren.
 2. Versleuteling van Gegevens: Nadat de identiteit is geverifieerd, versleutelt SSH alle gegevens die tussen jou en de server worden overgedragen. Dit voorkomt dat derden de informatie kunnen begrijpen, zelfs als ze de gegevens onderscheppen.
 3. Beveiligde Tunnel: SSH creëert een beveiligde tunnel tussen jouw computer en de server, waardoor gegevens veilig kunnen worden verzonden zonder blootgesteld te worden aan externe bedreigingen.

Waar SSH Wordt Gebruikt:

 1. Serverbeheer: Systeembeheerders gebruiken SSH om op afstand in te loggen op servers voor configuratie, onderhoud en probleemoplossing.
 2. Git Repositories: Ontwikkelaars maken vaak gebruik van SSH om veilig toegang te krijgen tot Git-repositories en code tussen hun lokale machine en servers te pushen of te pullen.
 3. Bestandsdeling: SSH wordt gebruikt voor veilige bestandsoverdracht tussen lokale machines en servers, waardoor bestandsbeheer eenvoudig en veilig is.
 4. Tunneling voor Veilig Surfen: SSH-tunneling kan worden gebruikt om een veilige verbinding te creëren voor het browsen op openbare netwerken, zoals wifi-hotspots.

In een tijd waarin de digitale wereld vol zit met potentiële bedreigingen, fungeert SSH als een digitale bodyguard, waardoor je veilig en vertrouwd toegang krijgt tot digitale bestemmingen. Het biedt een essentieel hulpmiddel voor beveiligde verbindingen en efficiënt beheer van digitale bronnen.