Wat is Thunderbolt?
Wat is Thunderbolt?
Wat is Thunderbolt?

Wat is Thunderbolt?

terug naar categorie

In dit artikel een eenvoudige uitleg over wat Thunderbolt is. Ook de mogelijkheden van Thunderbolt worden besproken zodat je een idee krijgt wat je er allemaal mee kunt.

Omschrijving

Wat is thunderbolt?
We gebruiken allemaal wel eens een USB kabel. USB poorten/kabels worden gebruikt om apparaten met elkaar te verbinden. Daarnaast worden ze ook gebruikt om data/gegevens uit te wisselen tussen computers en externe harde schijven.

Thunderbolt kun je zien als een soort USB. Echter heeft Thunderbolt een aantal specifieke eigenschappen die USB niet heeft. Zo kun je over een thunderbolt kabel de volgende dingen sturen: - audio - video - DC voeding om apparaten te voorzien van stroom - data naar USB/FireWire etc.

Een thunderbolt aansluiting herken je aan het bliksem logo op de kabel en ziet er als volgt uit.

Simpel gezegd kun je Thunderbolt dus gebruiken voor meerdere doeleinden. Je kunt er je externe harde schijf aan hangen om gegevens over te zetten. Daarnaast kun je ook je laptop op je TV aansluiten via Thunderbolt om video/audio over te zenden, enz. Het mooie van Thunderbolt is dat je bij een laptop met een Thunderbolt aansluiting niet ook nog aansluitingen als USB/HDMI zou hoeven te realiseren. Al deze mogelijkheden bevinden zich al in de Thunderbolt aansluiting.

Aansluitmogelijkheden
Nu kun je Thunderbolt dus voor veel doeleinden gebruiken. Echter zie je de Thunderbolt aansluitingen nog niet zo veel. Je vind ze nu veelal op producten van Apple aangezien Apple mee heeft gewerkt aan de ontwikkeling ervan.

Op je TV en je Externe harde schijf zul je nog niet zo snel een Thunderbolt aansluiting vinden. Daarom zijn er vele adapters op de markt om een Thunderbolt apparaat te verbinden met andere kabels zoals HDMI/USB/FireWire/Etc.

Enkele voorbeelden van adapters kun je in de afbeeldingen zien

Conclusie
Thunderbolt is een veel belovende kabel die als doel heeft het aantal poorten op een computer te verminderen. Zo is het dus mogelijk om USB apparaten, Tv’s en videoapparaten op een Thunderbolt poort aan te sluiten door middel van adapters. Ook is de snelheid van dataoverdracht veelbelovend. Snelheden hoger als bij USB 3.0 zijn mogelijk.