Wat is het diafragma?
Wat is het diafragma?
Wat is het diafragma?
Wat is het diafragma?
Wat is het diafragma?

Wat is het diafragma?

terug naar categorie

In de fotografie hoor je het vaak voorbij komen. Wat kan je er mee?

Omschrijving

Doordat de spiegelreflex camera steeds goedkoper is geworden, is hij ook toegankelijker geworden voor particulier gebruik. Wat nu als je de camera bezit, maar je niet precies weet wat je instelt? In dit artikel een korte uitleg over wat het is, en wat je met het diafragma kunt bereiken.

Wat is het?
Zoals in de afbeelding te zien is, bepaald het diafragma door middel van een kleine tot grote opening hoeveel licht er op de sensor van de camera valt. Het diafragma kan bij duurdere compact camera's en bij spiegelreflex camera's door de gebruiker zelf ingesteld worden.

Wat kun je er mee?
Door met de grootte van het diafragma te spelen, kun je zoals gezegd de hoeveelheid licht die doorgelaten wordt bepalen. Bij een groot diafragma is de opening dus groot en komt er veel licht de camera binnen. Dit resulteerd in een lichte foto. Het diafragma wordt aangeduid met een f-getal, en gaat in stappen. Bij elke stap wordt de belichting gehalveerd.

Voorbeelden van diafragma waarden zijn: f/2.8 en f/4 (f staat voor de brandpuntafstand en de 4 is de diameter van het diafragma).
Het lijkt op het eerste oog misschien tegenstrijdig maar f/2.8 betekend een groot diafragma (hij laat dus veel licht door) en f/32 is een klein diafragma (hij laat dus weinig licht door).

Samen met de sluitertijd en de ISO waarde kun je het resultaat van je foto enorm beïnvloeden. Door met deze 3 waarden te spelen kun je ook bepalen hoe groot het gedeelte wordt wat 'scherp' wordt in de foto.