Wat is scherptediepte?
Wat is scherptediepte?
Wat is scherptediepte?
Wat is scherptediepte?

Wat is scherptediepte?

terug naar categorie

Scherptediepte wordt in de fotografie gebruikt. Lees hier wat scherptediepte is en wat je er mee kunt.

Omschrijving

 

Wat is scherptediepte?Simpel gezegd is scherptediepte de grootte van het beeld wat scherp is op een foto. Wanneer je bepaalde dingen in een foto wilt uitlichten, dan is het mooier als de achtergrond wat waziger is. Hierdoor valt de nadruk meer op het beeld in de foto die je wilt uitlichten.

Hieronder een voorbeeld met verschillen in scherptediepte.
Kleine scherptediepte Grote scherptediepte

De eerste foto is een foto met een kleine scherptediepte. Je ziet dat het onderwerp wat gefotografeerd wordt scherp wordt weergegeven. De achterond (de kiezelstenen) zie je nauwelijks. Hierdoor leg je de nadruk meer op het onderwerp in de foto. Een kleine scherptediepte is bijvoorbeeld goed bruikbaar bij het maken van portretfoto's of foto's van personen waarbij je de persoon goed wilt uitlichten.

De tweede foto is een foto met een grotere scherptediepte. Je ziet dat de kiezelstenen op de achtegrond nu ook een stuk duidelijker zichtbaar zijn. Een grotere scherptediepte is handig bij het fotograferen van bijvoorbeeld landschappen. Hier wil je dat alles scherp wordt weergegeven.

Hoe beinvloed je de scherptediepte
De scherptediepte kan beinvloed worden door het diafragma.
Door met de grootte van het diafragma spelen, kun je de scherptediepte naar je eigen wens verkrijgen.

Weet je niet wat een diafragma is, lees dan het artikel over het diafragma hier.

Op de meeste digitale spiegelreflex camera's zit een stand waarbij je enkel het diafragma aanpast om de scherptediepte te veranderen. Deze stand heet bij Canon "Av" en bij Nikon "A". Wanneer je de camera op deze stand zet, hoef je alleen het diafragma (F) te veranderen. De camera pakt dan verder automatisch alle andere juiste opties voor een goede foto.
Heb je niet zo'n stand op je camera zitten, dan kun je via de handmatige instellingen het diafragma aanpassen voor een andere scherptediepte. Let wel op dan wanneer je het diafragma aanpast, je de sluitertijd ook moet aanpassen omdat de foto anders te veel of weinig licht zal krijgen.

Voor de scherptediepte gelden dan de volgende regels:

- Grote scherptediepte (alles scherp) -> Kleine diafragma opening (dus groot F-getals zoals bijv. F/32)
- Kleine scherptediepte (onderwerp uitlichten) -> Grote diafragma opening (dus klein F-getal zoals bijv. F/2.8)