Wat is een DNS server?

Wat is een DNS server?

terug naar categorie

De term DNS heb je vast wel eens ergens gelezen. In dit artikel beschrijven we in simpele termen wat een DNS server is.

Omschrijving

Een DNS-server, wat staat voor Domain Name System-server, is als een soort telefoonboek voor het internet. Het vertaalt mensvriendelijke domeinnamen, zoals example.com, naar numerieke IP-adressen, die computers gebruiken om elkaar op het internet te vinden en met elkaar te communiceren.

Hoe werkt een DNS-server?
Wanneer je een domeinnaam invoert in de adresbalk van je webbrowser, zoals www.google.com, gaat je computer eerst naar een DNS-server om het bijbehorende IP-adres op te halen. De DNS-server zoekt vervolgens het IP-adres op dat overeenkomt met de opgegeven domeinnaam en stuurt dat terug naar je computer. Met dit IP-adres kan je computer dan verbinding maken met de juiste webserver en de gevraagde webpagina downloaden.

Waarom is een DNS-server belangrijk?
Een DNS-server is essentieel voor het functioneren van het internet omdat het mensvriendelijke domeinnamen vertaalt naar IP-adressen die computers begrijpen. Zonder DNS-servers zouden we allemaal IP-adressen moeten onthouden van de websites die we willen bezoeken, wat niet erg praktisch zou zijn.

Soorten DNS-servers:

Er zijn verschillende soorten DNS-servers, waaronder:

  1. Authoritative DNS-servers: Deze servers zijn verantwoordelijk voor het opslaan en verstrekken van de officiële IP-adressen van specifieke domeinnamen. Bijvoorbeeld, de DNS-servers van een webhostingbedrijf kunnen authoritatief zijn voor de domeinnamen die zijn geregistreerd bij dat bedrijf.
  2. Recursive DNS-servers: Deze servers helpen bij het vertalen van domeinnamen door de benodigde informatie op te halen van andere DNS-servers. Wanneer je computer een domeinnaam opzoekt, vraagt het eerst aan een recursive DNS-server om te helpen bij het vinden van het bijbehorende IP-adres.

In het kort, een DNS-server is een cruciaal onderdeel van het internet dat domeinnamen vertaalt naar IP-adressen, waardoor computers met elkaar kunnen communiceren en gebruikers toegang hebben tot de gewenste webpagina's.