Wat is FTP?

Wat is FTP?

terug naar categorie

Wanneer je aan een website wilt werken gebruik je vaak een FTP programma. Maar wat is FTP? In dit artikel leggen we dat simpel uit,

Omschrijving

FTP staat voor File Transfer Protocol. Het is een manier om bestanden van de ene computer naar de andere te verplaatsen via het internet. Het is als het versturen van een digitale brief met de bestanden die je wilt delen.

Hoe werkt FTP?
Wanneer je bestanden van je computer naar een website of een andere computer wilt verplaatsen, kun je FTP gebruiken. Je hebt een speciaal programma nodig, een FTP-client genaamd, waarmee je verbinding kunt maken met de andere computer. Vervolgens log je in met je gebruikersnaam en wachtwoord, net als bij het inloggen op een website. Eenmaal ingelogd, kun je bestanden van je computer naar de andere computer sturen, of andersom.

Voorbeelden van FTP-programma's:
Er zijn verschillende FTP-clients beschikbaar, zowel gratis als betaalde opties. Een populaire gratis FTP-client is FileZilla, die beschikbaar is voor zowel Windows als macOS. Het is eenvoudig te gebruiken en biedt alle basisfuncties die nodig zijn voor het overbrengen van bestanden via FTP.

Voordelen van FTP:

  1. Snelheid: FTP kan bestanden snel verplaatsen, zelfs grote bestanden, veel sneller dan sommige andere methoden zoals e-mail.
  2. Betrouwbaarheid: FTP is een betrouwbare manier om bestanden te verplaatsen. Zolang je een goede internetverbinding hebt, zullen je bestanden veilig en correct worden overgebracht.
  3. Flexibiliteit: Met FTP kun je bestanden verplaatsen tussen verschillende computers en servers, ongeacht het besturingssysteem dat ze gebruiken.

Nadelen van FTP:

  1. Beveiliging: Standaard FTP verstuurt gegevens onversleuteld, wat betekent dat ze kwetsbaar kunnen zijn voor afluisteren. Het is belangrijk om beveiligde versies van FTP, zoals FTPS of SFTP, te gebruiken om dit risico te verminderen.
  2. Technische kennis: Sommige mensen vinden FTP ingewikkeld om te gebruiken, vooral als ze niet bekend zijn met technische termen zoals servers, poorten en protocollen.

In het kort, FTP is een handige manier om bestanden te verplaatsen tussen computers via het internet. Het is snel, betrouwbaar en flexibel, maar het is belangrijk om beveiligingsmaatregelen te nemen om je gegevens te beschermen tijdens het gebruik ervan.