Wat is Internet of things

Wat is Internet of things

terug naar categorie

In dit artikel volgt een simpele uitleg over internet of things. Wat kunnen we verwachten in de toekomst van deze technologie?

Omschrijving

Internet is een uitvinding waar de meeste mensen veel gebruik van maken. Het opzoeken van informatie, het delen van persoonlijke dingen en het aanbieden van je zakelijke goederen. Dit zijn slechts een aantal mogelijkheden die het internet bied.

Wat we zien is dat apparaten die voorheen slechts 1 doel hadden, nu slimmer gemaakt worden. Het wordt 'smart' (slim) zie je steeds vaker terug in elektronische apparaten. Denk bijvoorbeeld aan een smart tv. Een tv was voorheen alleen een apparaat waar je naar uitzendingen kon kijken. Het ontving een signaal vanuit de kabelaanbieder en je kon kijken wat er aangeboden werd.

Tegenwoordig zijn alle nieuwere tv's uitgerust met een internetaansluiting. Zo wordt het mogelijk om via de tv dingen te doen die we vroeger niet voor mogelijk hielden. Denk hierbij aan:
- video's kijken op bijvoorbeeld YouTube of Netflix;
- het beluisteren van muziek via Spotify of Deezer;
- enz.

Door de tv met internet te verbinden zijn er vele nieuwe mogelijkheden ontstaan. Naast tv's zijn ook veel andere apparaten verbonden met het internet. Denk aan telefoons, tablets, wasmachines, auto's en vele andere apparaten.

Aan al deze apparaten wordt de functie van het internet toegevoegd. Wanneer een apparaat met het internet verbonden is, biedt dit ook de mogelijkheid om informatie vanuit het apparaat op het internet te delen. Hieronder een voorbeeld.

Voorbeeld
Een auto heeft hedendaags vele sensoren aan boord. Zo geeft de auto een signaal wanneer de brandstof bijna op is, als de motor storing heeft of als de bandenspanning te laag is. Al deze informatie wordt verkregen van allerlei sensoren in de auto. De signalen die gegeven worden door deze sensoren kunnen via het internet ook gedeeld worden met andere apparaten.

Zo is het mogelijk om een computer in te richten die van alle auto's alle signalen binnen krijgt. Deze centrale computer kan dan alle gegevens die alle auto's in een bepaald gebied uitzenden analyseren en gebruiken om bijvoorbeeld de doorstroming in het verkeer te verbeteren.

Stel je voor dat er een lampje gaat branden van de motorstoring. Een sensor geeft in de auto aan dat de remmen een probleem hebben. Deze data kan dan via een centrale computer doorgespeeld worden naar de fabrikant van de auto. Ook kan een garage ingelicht worden dat jij met een remprobleem in de auto zit.

Al met al houd het in dat alle sensoren in allerlei apparaten met elkaar gaan communiceren. Denk bij apparaten aan verkeerslichten, verkeerscamera's, auto's. Deze 3 apparaten kunnen al inzicht geven wanneer er problemen zijn of files ontstaan.

In de toekomst zal het aantal apparaten wat op het internet aangesloten zal worden alleen maar groter worden. Dit maakt de potentie van 'internet of things' alleen maar groter.