Draadloos je telefoon opladen
Draadloos je telefoon opladen

Draadloos je telefoon opladen

terug naar categorie

In dit artikel een eenvoudige uitleg over hoe het draadloos opladen van bijvoorbeeld je telefoon werkt.

Omschrijving

Steeds meer telefoons kunnen draadloos opgeladen worden. Maar is dit handig en efficiënt? Of is de huidige adapter die je nu gebruikt toch een stuk beter om te blijven gebruiken? Hieronder een simpele uitleg over hoe het draadloze opladen in grote lijnen werkt, en wat de voor- en nadelen zijn van deze techniek.

Het draadloos opladen bestaat al best lang. Elektrische tandenborstels gebruiken deze manier van opladen al jarenlang.

Hoe het werkt
Voor het draadloos opladen van je telefoon heb je een oplaadstation nodig en een telefoon die draadloos opladen ondersteund. Het oplaadstations is een matje/plankje of een andere vorm die is aangesloten op het stopcontact.
Draadloos opladen van je telefoon
In dit oplaadstation is een spoel aanwezig, wat je kunt zien als een koperen draad die omgewikkeld is. Zo’n zelfde soort spoel is aanwezig in (vaak de achterkant of in het hoesje van) je telefoon.

Door deze spoelen van spanning te voorzien ontstaan er magnetische velden die energie met elkaar kunnen uitwisselen. Zo kun je dus je telefoon draadloos van energie voorzien.

Is het echt draadloos?
In principe dien je het oplaadstation altijd te voorzien van energie. Dit is veelal het lichtnet (stopcontact). Er zijn ook varianten verkrijgbaar met accu’s, echter zijn deze minder efficiënt en zal deze accu zelf ook weer leeg raken op den duur.

Je kunt je telefoon wel gewoon neerleggen op zo’n oplaadstation. Je hoeft dus niet meer met stekkertjes te werken die je elke dag in en uit je telefoon moet halen.

Is het efficiënt?
Nee, in vergelijking met de traditionele telefoon adapter die je in het stopcontact steekt is het niet efficiënt. Bij het doorgeven van de energie, gaat er ook een deel van de energie verloren aan warmte. Ook zal het opladen van je telefoon niet even snel gaan als wanneer hij aan het snoer hangt.

Voor- en nadelen
De techniek voor het draadloze opladen is er al enige tijd. De toepassingen waarin het gebruikt wordt zijn tot op heden vooral de medische industrie en elektrische tandenborstels. De huidige techniek is nog niet zover dat het voor iedereen interessant genoeg is. Hieronder een aantal voor- en nadelen van de techniek.

Voordelen
Het grootste voordeel van draadloos opladen is het gemak van je telefoon op het station leggen en hij wordt opgeladen. Laad je je telefoon elke avond op, dan kan je een station op je nachtkastje plaatsen. Wanneer je gaat slapen hoef je slechts te telefoon op het station te leggen, en de rest gaat vanzelf.

Nadelen
Enkele nadelen van draadloos opladen zijn:
- Minder efficiënt als opladen met de kabel door verloren energie in warmte;
- Het opladen van je telefoon duurt langer als aan de kabel;
- Niet alle modellen zijn gelijk waardoor niet elk apparaat op elk oplaadstation werkt;
- Je telefoon dient goed op het station geplaatst te worden, anders laad hij niet goed.

Conclusie
De techniek is nog niet helemaal klaar voor een complete overgang naar draadloos opladen. Het werkt voor een telefoon echter wel goed genoeg om het aan te schaffen. Vind je het handig om je telefoon alleen maar op je nachtkastje te hoeven leggen om hem op te laden, dan is dit een prima manier.

Een draadloze oplader nodig? Klik hier voor een overzicht van draadloze opladers bij Bol.com