Wat voor verschillende simkaarten zijn er?
Wat voor verschillende simkaarten zijn er?

Wat voor verschillende simkaarten zijn er?

terug naar categorie

Sim, microsim, nanosim. Hier een simpele uitleg over verschillende simkaarten

Omschrijving

De simkaart is bij iedereen wel bekend. Het kleine kaartje met daarop een chip die zich in elke mobiele telefoon bevind. Sinds een aantal jaren komen er steeds sneller nieuwe telefoons en smartphones op de markt. De simkaart heeft ook wat kleine aanpassingen ondergaan. In dit artikel een simpele uitleg over de verschillende simkaarten.

Simpel gezegd zijn er 4 formaten, namelijk:

- De simkaart (de simkaart in de eerste telefoon hadden een formaat van een pinpas);
- De mini simkaart (met een formaat van 25 x 15mm een heel stuk kleiner. Dit is de meest gebruikte in de wat oudere maar ook nog in de huidige telefoons);
- De micro simkaart (een slagje kleiner, namelijk 15 x 12 mm. Dit is de nieuwe standaard bij de nieuwe smartphones);
- De nano simkaart  (een formaat waarbij alleen de chip nog zichtbaar is. Deze kaart is slechts 12,3 x 8,8 mm groot).

De simkaart op pinpas formaat wordt niet meer gebruikt. De mini simkaart is lang de standaard geweest en wordt nog steeds gebruikt bij sommige nieuwe telefoons. De micro simkaart is de nieuwe standaard voor de nieuwere modellen smartphones. De nano simkaart is de nieuwste variant en wordt nog maar door enkele telefoons gebruikt.

De verschillen
De verschillen zitten hem vooral in het formaat. De nieuwe simkaarten hebben ook iets meer ruimte om meer telefoonnummers op te slaan. Doordat deze telefoonnummers veelal al online of op de telefoon opgeslagen worden zijn dit geen voordelen ten opzichte van andere formaten.

Uitwisselbaar?
In principe zijn de simkaarten uitwisselbaar. Echter door de verschillende formaten kunnen ze niet uitgewisseld worden. Dit kan op de volgende manieren opgelost worden:

- Een nieuwe simkaart kan aangevraagd worden bij de provider. Dit is vaak gratis;
- Een huidige mini simkaart kan in principe op maat geknipt worden naar een micro simkaart formaat. Als de chip niet beschadigd wordt, dan werkt dit prima.