Harde schijf defragmenteren
Harde schijf defragmenteren

Harde schijf defragmenteren

terug naar categorie

Het defragmenteren van je harde schijf zorgt ervoor dat je computer sneller bij de bestanden kan.

Omschrijving

Waarom defragmenteren
Veel computers worden tijdens het gebruiken ervan na verloop van tijd trager. 1 aspect waardoor de computer langzamer wordt is de harde schijf. Deze raakt voller en voller. Het defragmenteren van de harde schijf kan een snelheidswinst opleveren. Hieronder een simpele uitleg over wat defragmenteren inhoud.

Bij het opslaan van bestanden worden er stukjes data weggeschreven op de harde schijf. Bij een conventionele harde schijf worden er dan nullen en enen via een magneet op een plaat gezet. Het betreft een plaat die heel snel ronddraait. Nu kan het voorkomen dat er op de plek waar hij iets wil opslaan niet voldoende ruimte is om het geheel daar op te slaan. De computer slaat dan het bestand op verschillende plaatsen van de harde schijf op.

Een nadeel hiervan is, dat wanneer je het bestand wilt openen, de computer de stukjes van het bestand op verschillende plekken van de harde schijf moet zoeken. Dit kost tijd en resulteert in een tragere computer.

Ter verduidelijking hieronder een afbeelding.

uitleg Defragmenteren  

Zoals je ziet kan het zijn dat 1 bestand, verdeeld in meerdere blokken verdeeld wordt op verschillende plekken op de harde schijf. Na het defragmenteren staan alle blokken van 1 bestand netjes bij elkaar. Het opzoeken van 1 bestand gaat nu dus een stuk sneller.

Hoe defragmenteren
Defragmenteren gebeurd aan de hand van een computerprogramma. De software zorgt ervoor dat de blokken van het bestand (nullen en enen) weer bij elkaar gezet worden.

Voor het defragmenteren kun je de volgende software gebruiken:
- Defraggler - Klik hier voor de website
- Windows schijfdefragmentatie – zit bij Microsoft Windows ingebouwd