Wat is Bittorrent? (wat zijn torrents)

Wat is Bittorrent? (wat zijn torrents)

terug naar categorie

Wellicht hoor je mensen wel eens praten over het gebruik van torrents. Lees hier een simpele uitleg en begrijp ook hoe dit werkt.

Omschrijving

Met de komst van het internet is ook de vraag naar het delen van bestanden flink toegenomen. Veel mensen willen foto’s delen, filmpjes opsturen etc. Bij het downloaden van bestanden is er een manier uitgevonden die het downloaden van grotere bestanden flink kan versnellen, namelijk torrents.

Wat is Bittorrent?
Bittorrent is een systeem dat het mogelijk maakt om een groot bestand te downloaden van het Bittorrent netwerk. Het Bittorrent netwerk bestaat uit de personen die gebruik maken van Bittorrent. In principe download je dus de bestanden van iemand anders zijn computer. Voor de werking zie de volgende alinea.

Hoe werkt Bittorrent?
Hieronder een simpel voorbeeld van hoe Bittorrent globaal in zijn werk gaat. Technische termen zijn buitenwegen gelaten. Dit doen we aan de hand van het volgende voorbeeld:

Stel persoon A heeft een bestand genaamd FILM. Persoon A stelt het bestand FILM beschikbaar voor uploaden in Bittorrent. Dit houdt in dat iedereen in Bittorrent die bestand kan vinden en downloaden.

Persoon B zoekt via een torrent zoekmachine naar het woord FILM. Persoon B komt zo bij het bestand FILM van persoon A uit. Wanneer persoon B dit bestand besluit te downloaden, zal persoon A dit uploaden en persoon B het bestand binnen krijgen.

In het Bittorrent netwerk zijn nu dus niet 1 gebruiker, maar 2 gebruikers met het bestand FILM. Zodra persoon C nu ook dit bestand gaat downloaden, zal dit sneller gaan aangezien er 2 gebruikers zijn die het bestand nu uploaden.

Hoe meer personen het bestand dus bezitten, hoe sneller het verspreiden van het bestand gaat.

Seeders en leechers
Gebruikers die het bestand binnen halen, beginnen ook direct weer met het uploaden van dit bestand naar andere gebruikers. Wanneer iemand het bestand al helemaal binnen heeft, zal hij dit bestand alleen nog maar uploaden. Op dit moment is zo iemand een “seeder”. Dit houdt in dat hij een aanbieder is van het bestand.

Degenen die zelf het bestand nog aan het downloaden zijn heten “leechers”.

Voor- en nadelen van Bittorrent
Het systeem heeft verschillende voor- en nadelen. Hieronder de grootste op een rijtje.

Voordelen:
+ Uitwisselen van grote bestanden kan snel wanneer er veel seeders (aanbieders) zijn;
+ Groot aanbod van grote bestanden (zowel legale als illegale bestanden);
+ Simpel voor iedereen.

Nadelen
- Mogelijkheid tot binnenhalen van spam/virussen;
- Als alle gebruikers bijvoorbeeld het bestand FILM niet meer delen, sterft de torrent uit;
- Bij weinig seeders (aanbieders van het bestand) bereik je vaak een lage downloadsnelheid;
- Op sommige torrent zoekmachines zit soms ook spyware en spam.

Handige tips
Hieronder een aantal tips die je helpen bij het werken met Bittorrent.

Benodigdheden:

Een torrent zoekmachine:
- Torrentz - Klik hier voor de website
- Torrent finder - Klik hier voor de website

Een downloadprogramma
- Bittorrent - Klik hier voor de website
- uTorrent - Klik hier voor de website

LET OP: Downloaden van illegale bestanden is strafbaar. Het aanbieden of verspreiden (dus het uploaden) is niet toegestaan!