Wat is een browser?

Wat is een browser?

terug naar categorie

Internetten doen we allemaal, echter wie weet wat een (web)browser precies doet? In dit artikel wordt simpel uitgelegd wat een browser is en wat het nut van een browser is.

Omschrijving

Wat is een browser precies?
De meeste mensen die internet gebruiken staat niet eens stil bij het woord browser. Als ze willen internetten gaan ze naar internet, en typen vervolgens in wat ze willen zien of zoeken.

Eenvoudig gezegd is een browser slechts een programma die webpagina’s weergeeft. Een aantal bekende browsers zijn bijvoorbeeld:
- Microsoft Internet Explorer;
- Google Chrome;
- Mozilla FireFox;
- Safari.

Wat doet een browser?
De hoofdtaak van een browser is het weergeven van websites op een manier dat wij er ook iets mee kunnen. Webpagina’s worden namelijk geschreven in vele regels computercode die zonder browser weinig bruikbare informatie bevat voor de gebruiker. De browser vertaald alle code zodat we verschillende pagina’s kunnen bekijken en ook met koppelingen kunnen werken tussen verschillende pagina’s.

Naast de basisfunctie zijn er tegenwoordig steeds meer opties beschikbaar in verschillende browsers. Een kleine greep uit deze functies zijn hieronder vermeld.

Een privé modus
Dit is een modus die je aan kunt zetten tijdens het bekijken van webpagina’s. Informatie vanaf de website en het adres van de website worden dan niet bijgehouden. Normaal gesproken houd de browser bij welke pagina’s je hebt gekeken en kan de website ook kleine tekstbestanden op je computer achter laten. Wanneer je deze modus aanzet, zal de browser dit niet onthouden.

Aantekeningen
Bij het lezen van bepaalde webpagina’s met veel tekst kan het handig zijn om aantekeningen te maken. In sommige browsers zitten functies die het mogelijk maken om eenvoudig een screenshot (foto van een beeld) te maken en hier direct op te schrijven of tekenen. Zeker met de komst van tablets een aanraakschermen kan dit handig zijn om direct aantekeningen te maken.

Favoriete pagina’s bijhouden
Vrijwel elke browser ondersteund favorieten. Dit zijn pagina’s die je interessant vind op 1 handige plek in de browser. Zo kun je gemakkelijk naar je favoriete webpagina’s gaan.

Er zijn nog vele extra opties bij de verschillende browsers. Hieronder een aantal links naar pagina’s waar je gratis browsers kunt downloaden.
- Google Chrome;
- Internet Explorer;
- Mozilla FireFox.