Welk programma te gebruiken voor fotobewerking

Welk programma te gebruiken voor fotobewerking

terug naar categorie

Wilt u graag uw gemaakte foto's kunnen bewerken en verbeteren, maar heeft u geen idee welk programma u moet gebruiken? In dit artikel een simpele uitleg over een aantal verschillende soorten fotobewerkingsprogramma's.

Omschrijving

Door de komst van digitale camera’s hebben steeds meer mensen een hobby gevonden in fotografie. Daarnaast is de spiegelreflex camera ook een stuk betaalbaarder geworden, waar door het voor iedereen mogelijk is om professionele foto’s te maken.

De perfecte foto maak je niet zomaar, dus het bewerken van foto’s gebeurd ook op grote schaal. Het meest gebruikte programma hiervoor is Photoshop van Adobe. Met Adobe Photoshop kun je enorm veel aanpassingen in je foto’s toepassen. Maar is dit wat je wilt? Een duur programma met eindeloze opties? Hieronder volgen tal van andere programma’s die je perfect kunt gebruiken om je foto’s te bewerken/verbeteren.

Adobe Photoshop
Veruit het beste complete programma voor fotobewerking is Adobe Photoshop. Nu lijkt de keus dus makkelijk, je kiest voor Photoshop. Een groot nadeel van deze software is de prijs. Voor een legale licentie betaal je al gauw honderden euro’s. Er zijn nu ook “cloud” versies van het programma die verkrijgbaar zijn voor rond de €12 - €13 per maand. Zo betaal je dus rond de €150 euro per jaar. Bij de “cloud” versie download je het programma en krijg je direct updates als ze er zijn.

Hieronder de voor- en nadelen van Photoshop

Voordelen:
- Uitgebreide mogelijkheden voor het bewerken;
- Zeer veel tutorials te vinden op internet;
- Meest complete programma wat er is.

Nadelen:
- Photoshop is door de vele mogelijkheden ervan erg prijzig;
- Uitgebreide mogelijkheden is juist lastig werken voor beginners;
- De meeste beginners gebruiken lang de helft nog niet van het programma.

Adobe Photoshop Elements
Een goed alternatief voor Photoshop is Photoshop Elements. Je kunt dit zien als een uitgeklede versie van Photoshop zelf. Voor de meeste hobbyisten biedt Photoshop Elements ruim voldoende mogelijkheden om de meest gebruikte bewerkingen uit te voeren. Zo kun je prima je afbeeldingen uitknippen en met verschillende lagen werken. Kortom: een perfecte keus voor de hobbyist die het niet voor zakelijke doeleinden gaat gebruiken.

Voordelen:
- Uitgebreid genoeg voor thuisgebruik;
- Makkelijker mee te werken voor beginners;
- Stukken voordeliger als Photoshop zelf (+/- €90 - €100 voor een losse versie!)

Nadelen:
- Hoewel de kans klein is, bestaat er een kans dat nét die functie die je in Photoshop wel hebt mist.

Adobe Lightroom
Met Adobe Lightroom kun je je eigen foto’s makkelijk beheren en organiseren. Daarnaast kun je er ook simpel foto’s mee bewerken. Let op dat Lightroom veel wordt gebruikt voor het organiseren van je foto’s. Het werken met lagen zoals dat in Photoshop kan, is hier niet mogelijk.

Paint Shop Pro
Dit programma kun je vergelijken met Adobe Photoshop Elements. Het is een programma voor de thuisgebruiker die voldoende opties biedt om veelgebruikte bewerkingen uit te voeren.

Voordelen:
- Relatief goedkope oplossing (goedkoper als Photoshop Elements);
- Compleet pakket voor thuisgebruikers;
- Vrij gemakkelijk te leren;

Nadelen:
- Werkt wat trager;
Veel mensen kiezen voor Photoshop Elements omdat dit meer een wereldwijde standaard is aangezien het een simpelere versie is van het programma wat wereldwijd gebruikt wordt.

Google Picasa
Wanneer je geen geld uit wilt geven voor bewerkingssoftware, dan kun je met Google Picasa aardig uit de voeten komen. Het is een gratis programma waarmee je redelijk wat bewerkingen kunt uitvoeren. Voor het bewerken heb je lang niet alle opties die je wel hebt bij de programma’s hierboven, maar moet je denken aan:
- het verwijderen van rode ogen;
- het bijsnijden van foto’s;
- het toevoegen van creatieve effecten.

Voordelen:
- Gratis;
- Eenvoudig in gebruik;
- Direct online albums aanmaken, afdrukken etc.

Nadelen:
- Beperkte opties

Zo heb je een aantal mogelijkheden gelezen die je kunt gebruiken voor het bewerken van je Foto’s. Mijn voorkeur voor de beginner is Photoshop Elements omdat het redelijk betaalbaar is en je alle opties biedt die je nodig hebt als hobbyist.

X
X
X
X