Een externe harde schijf kopen
terug naar categorieWaar moet je op letten bij het kopen van een externe harde schijf? Lees het hier.
Omschrijving
Wanneer je extra opslag nodig hebt voor je bestanden, is het mogelijk om een externe harde schijf aan te schaffen. Wat het lastig kan maken, is het bepalen welke er geschikt is voor jou doeleinden. Hieronder volgen een aantal tips die je kunnen helpen om de externe harde schijf te vinden die bij jou past.
Waar zitten de verschillen?
- Het formaat (de afmetingen van de behuizing);
- De hoeveel aan opslag (hoeveel bestanden kun je er op kwijt);
- Het type harde schijf die erin verwerkt zit;
- De aansluitingen waarmee hij op de computer aangesloten kan worden.
Verschil in formaat
Op dit moment zijn er meerdere formaten gangbaar, namelijk:
- klein formaat (ongeveer 5x9 cm en dunner als 1cm)
- middel formaat (ongeveer 14x18cm en 1,5 cm dik)
- groot formaat (ongeveer 16x22cm en 5cm dik)
De voorkeur van het formaat is afhankelijk van de gebruiker. Aan de maten zitten wel prijzen en beperkingen. Zo zijn schijven van een kleiner formaat vaak duurder in verhouding tot grotere. Kleindere harde schijven werken iets minder snel doordat ze een lager toerental draaien. Verder hebben kleinere schijven geen extra voeding (220volt) nodig omdat ze voldoende hebben aan de spanning van bijvoorbeeld de USB aansluiting.
Grotere schijven hebben vaak wel een extra voeding naar het stopcontact nodig.
De hoeveelheid aan opslag
De hoeveelheid opslag wordt vaak aangegeven in GB (gigabyte = 1000Mb) of TB (terabyte = 1000 GB). Hoe groot je schijf moet zijn hangt af van de doeleinden waarvoor je hem zult gebruiken. Het huidige gemiddelde ligt nu rond de 1Terabyte (= 1000 Gigabyte).
Gebruik je het om grote bestanden zoals films en hoge kwaliteit foto's op te slaan, zorg dan voor minimaal 1 TB. Gebruik je de harddisk om nu en dan wat bestanden over te zetten, dan is 500GB ook voldoende.
Let er op dat de grootte van een gemiddeld bestand in de toekomst enkel nog zal toenemen. Wil je dus een schijf waarmee je nog jaren vooruit kunt, ga dan voor minimaal 2 Terabyte.
Het type harde schijf in de behuizing
In principe is een externe harde schijf hetzelfde als de harde schijf in je computer. Echter is hij nu netjes weg gewerkt in een behuizing en kun je hem via o.a. USB aansluiten. De verschillende harde schijven die op dit moment gangbaar zijn, zijn:
- 2,5 inch schijven - Dit zijn harde schijven die ook in laptops gebruikt worden. Qua prestaties zijn ze iets langzamer doordat ze minder snel ronddraaien.
- 3,5 inch schijven - Dit zijn de meestgebruikte schijven in computers. Deze schijven draaien iets sneller dan de 2,5 inch formaat en kunnen hierdoor de bestanden iets sneller lezen en wegschrijven. Ze zijn over het algemeen ook goedkoper dan de kleinere schijven.
- SSD schijven - Dit is een nieuwe techniek die steeds meer gebruikt wordt. Voordeel van deze schijf is dat hij niet meer ronddraait. Het is te verglijken met een geheugenkaartje uit een fotocamera. Voordeel hiervan is dat ze geen geluid maken, een stuk sneller zijn en (bijna) niet meer kunnen vastlopen.
Beste keus is de SSD schijf. Echter zijn deze zeer prijzig, en nog niet in de groottes verkrijgbaar zoals de 2,5 en 3,5 inch schijven. Verder schelen de andere twee schijven naast formaat en het kleine verschil in snelheid weinig tot niets.
De aansluitingen van de harde schijf
De aansluiting van de harde schijf naar de computer maakt wel degelijk uit. Zo kun je tegenwoordig kiezen uit o.a.:
- USB 2.0 (voor de wat oudere modellen)
- USB 3.0 (het snelst. Je computer moet dit ook ondersteunen voor de hoogste snelheid)
- FireWire (tegenwoordig niet veel meer gebruikt)
- eSata (een aansluiting die niet veel PC's hebben)
De keuze voor de aansluiting hangt af van de doeleinden. Met de komst van USB 3.0 is de keuze vrij eenvoudig geworden. USB 3.0 is namelijk het snelst van alle mogelijkheden, en compatible met alle PC's. Let wel op dat je de volledige snelheid alleen benut als je computer ook USB 3.0 ondersteund. Is dit niet het geval, dan werkt het gewoon prima, alleen op een lagere snelheid.