Hoeveel intern geheugen/werkgeheugen (RAM) heb ik nodig?
Hoeveel intern geheugen/werkgeheugen (RAM) heb ik nodig?

Hoeveel intern geheugen/werkgeheugen (RAM) heb ik nodig?

terug naar categorie

Wat is werkgeheugen en hoeveel heb je nodig om goed te kunnen werken.

Omschrijving

Bij het aanschaffen van een nieuwe computer komen er vaak veel termen op je af. Één daarvan is het werkgeheugen (ook wel het interne geheugen) van de computer. Wat het precies inhoudt, en hoeveel je ervan nodig hebt lees je indit artikel.

Wat is werkgeheugen?
Wanneer je bestanden op je computer opslaat, dan worden deze op de harde schijf opgeslagen. Wanneer je de computer uitschakelt, en vervolgens weer aan zet, dan staan de opgeslagen gegevens nog steeds op de harde schijf. De data wordt dus opgeslagen, totdat de gebruiker het weer verwijderd van de schijf.

Een nadeel van de normale harde schijf is de snelheid waarop bestanden op verschillende plaatsen op de harde schijf kunnen worden aangesproken. Dit is namelijk niet voor alle plaatsen even snel.

Het werkgeheugen van de computer is een geheugen waarbij alle data die erop staat willekeurig en even snel aangesproken kan worden. Hierdoor is het sneller bereikbaar dan bestanden die op de normale harde schijf staan. 


Wat doet het werkgeheugen?
Net als bij mensen wordt het Werkgeheugen gebruikt om dingen kort op te slaan. Bij een computer kan een programma bijvoorbeeld in het interne geheugen geladen worden, zodat wanneer je het programma opent, het snel geopend wordt. Wanneer we met grote zware programma's werken (zoals fotobewerking/videobewerking/videogames/etc.) dan is het van belang dat je zoveel mogelijk werkgeheugen in je computer hebt.

Simpel gezegd: via het werkgeheugen kan je een stuk sneller werken.

Een voorbeeld:
Je opent het fotobewerkingsprogramma Photoshop voor het eerst sinds de computer is opgestart. Alle onderdelen die het programma nodig heeft worden nu geladen in het werkgeheugen (het snelle geheugen). Het opstarten van het programma duurt nu bijvoorbeeld 15 seconden.

Sluit je het programma nu af, dan blijft het nog gedeeltelijk in het werkheugen zitten.
Open je nu direct weer het programma, dan zal het binnen 5 seconden al opgestart zijn omdat het programma direct vanuit het werkgeugen geladen kan worden.


Hoeveel werkgeheugen heb ik nodig?
Dit hangt sterk af van het gebruik van de computer. Werkgeheugen is verkrijgbaar in groottes van ongeveer 2 GB (GigaByte) tot 32 GB. Deze groottes worden steeds uitgebreid naarmate de techniek vordert. Één regel blijft: Hoe meer, hoe beter. Aan meer werkgeheugen zit echter wel een flinke prijs.

Hieronder het minimale aan te raden werkgeheugen bij verschillend gebruik van een computer:

- Weinig gebruik (internetten/emailen/documenten maken/bewerken) - 2GB of meer is voldoende
- Middelmatig gebruik (internetten/foto's bewerken/veel bestanden opslaan) - 4GB of meer is voldoende
- Zwaar gebruik (foto & videobewerking/games/veel bestanden en programma's) - 8GB of meer is voldoende


Geheugen uitbreiden
Wanneer je computer verouderd, is het mogelijk om je werkgeheugen uit te breiden. Dit kan een snelheidswinst van de computer opleveren.
Er zitten enkel wel een aantal haken en ogen aan bij het vergroten van je werkgeheugen.

Let op de volgende dingen:
- Het moederbord (de hoofd printplaat van de computer) ondersteund een maximaal aantal GB aan geheugen. Meer erin doen heeft geen zin);
- Geheugen is verkrijgbaar in verschillende soorten (vraag een winkel welke je nodig hebt);
- Het werkgeheugen vergroten bij hele oude PC's heeft geen zin aangezien de overige componenten traag blijven.