Tips voor het kopen van een nieuwe laptop

Tips voor het kopen van een nieuwe laptop

terug naar categorie

Bij het kopen van een nieuwe laptop zijn er veel aspecten waar je rekening mee moet houden. Lees in dit artikel waar je op moet letten om een goede laptop te kopen.

Omschrijving

Wanneer je een nieuwe laptop wilt kopen, dan is het van belang dat je goed weet wat je koopt. Natuurlijk kun je willekeurig een laptop kopen waar je best plezier van zult hebben. Wanneer je er echten van tevoren goed over nadenkt, kan dit tegenvallers voorkomen. In dit artikel lees je verschillende aspecten waar je rekening mee kunt houden.

Wat ga je met je laptop doen?
Dit is de eerste vraag je die je jezelf moet stellen. Hieronder een aantal voorbeelden:
- Ga je alleen internetten, emailen en met office werken?
  In principe voldoet dan bijna elke laptop.
- Ga je naast het internetten ook al je foto's en video's erop zetten en eventueel bewerken?
  Zorg voor voldoende werkgeheugen en een snelle processor.
- Wil je de mogelijkheid om spellen te kunnen spelen?
  Zorg naast een goede processor, voldoende werkgeheugen ook voor een goede videokaart.

Degelijke nieuwe laptops vind je van ongeveer €500,- tot €2000,-.

TIP: De levensduur van je laptop is gerelateerd aan de aankoopbedrag. Waarom? Koop je een duurdere laptop, dan zul je er ook vaak nieuwere en snellere componenten in vinden. Nieuwere programma's vergen steeds meer van computers. Koop je nu dus een laptop met snelle componenten, dan vind je diezelfde componenten bijv. een half jaar later in een goedkopere laptop.

Wat voor type laptop wil je?
Tegenwoordig zijn er steeds meer verschillende type laptops te verkrijgen. Ook kruipen laptops en tablets steeds meer naar elkaar toe. Zo zie steeds meer touchscreen komen bij laptops, en komen er ook steeds meer hybride apparaten die zowel als tablet of als laptop gebruikt kunnen worden.

De volgende tips voor het kiezen van jouw type laptop:
- Conventionele laptops (een vast beeldscherm, alleen te gebruiken als laptop) zijn goed van bouwkwaliteit en gaan vaak langer mee;

- Type's waarbij je het beeldscherm op meerdere manieren kunt draaien of zelfs loskoppelen zijn vaak fragieler. Let erop dat de scharnieren van degelijke kwaliteit zijn!;

- Hybride laptops die ook als tablet te gebruiken zijn, zijn vaak niet erg efficiënt en nuttig, en wel om de volgende redenen:
1) Wanneer je een hybride laptop als tablet gebruikt, dan heb je al snel een tablet van een paar kilo;
2) Gebruik je een hybride laptop als laptop, dan vind je in deze apparatuur vaak mobiele componenten die lang niet zo snel zijn als normale laptop componenten.


Waar let je op bij het kiezen van jouw laptop?
Wanneer je weet wat voor type laptop je wilt, en je hebt een budget in gedachten, dan wordt het tijd voor het uitzoeken. Hiervoor vind je hieronder een tal van specificaties waar je goed op moet letten. Omdat de techniek zich zo snel ontwikkeld is het niet mogelijk om concrete voorbeelde te geven.

- Processor - Dit is het component wat de rekenkracht van de laptop bepaald. Zorg altijd voor een snelle processor. Wat is snel? Vergelijk van 1 fabrikant verschillende laptops van elk verschillende prijscategoriën. De duurdere varianten hebben veelal een snellere type processor. Op dit moment heb je van Intel processoren de volgende varianten: de i3, de i5 en i7, waarbij de i7 de snelste variant is.

- Werkgeheugen - Een belangrijk component die een grote invloed heeft over hoe groot de progamma's mogen zijn die je wilt draaien. Verder heeft het een grote invloed over de hoeveelheid programma's die je gelijktijdig kunt draaien. Een laptop met veel werkgeheugen zal makkelijker grote programma's draaien, sneller opstarten etc. Werkgeheugen is vrij prijzig. Kies altijd zoveel mogelijk werkgeheugen bij je laptop.

- Videokaart - Dit onderdeel is alleen belangrijk wanneer je ook van plan bent om video's te bewerken en wanneer je spellen wilt kunnen spele op je laptop. Doe je geen van beide, dan hoef je hier niet op te letten.

- Garantie - Sommige fabrikanten geven standaard maar 1 jaar garantie op hun laptops. Andere fabrikanten geven standaard al 2 jaar garantie.

- Fabrikant (merk) - In principe zou het werk niet heel veel uit moeten maken. Er zijn echter wel verschillen in de merken. Bepaalde merken geven je veel snelle componenten voor een lagere prijs. De kwaliteit van dit eindproduct is dan vaak wel minder. Merken als Acer en Packard Bell zijn zulke merken. Wat is nou een goed merk? De meningen zijn hier erg over verdeeld. Persoonlijk raad ik de volgende merken aan: Asus, Toshiba en Samsung.

- Aansluitmogelijkheden - Een heel belangrijk punt zijn de mogelijkheden die je krijgt om randapparatuur aan te sluiten. Onderstaand een aantal voorbeelden met daarbij hun functie:

1) USB 3.0 - USB 3.0 maakt het mogelijk om je bestanden veel sneller over te zetten naar andere USB 3.0 apparatan (externe harde schijf/USB stick) dan USB 2.0;
2) HDMI - Voor het aansluiten van je laptop op de TV;
3) VGA - Voor het aansluiten van je laptop op een oudere TV/Beamer;
4) Cardreader - Voor het makkelijk uitlezen van je geheugenkaartjes (van bijv. je camera);
5) DVD/Blu-ray speler - Voor het lezen/schrijven van DVD's of Blu-rays.


Alles op een rijtje
1) Wat ga je er mee doen?;
2) Kies het type laptop wat je wilt;
3) Vergelijk de specificaties;
4) Maak je keuze aan de hand van je budget.

Klik hier om laptops te bekijken op Bol.com