Verschillende soorten geheugenkaartjes

Verschillende soorten geheugenkaartjes

terug naar categorie

In dit artikel een simpel overzicht van de verschillende beschikbare geheugenkaartjes, inclusief een extra uitleg over de SD kaart.

Omschrijving

In verhouding met een aantal jaren geleden, zijn er steeds meer apparaten op de markt gekomen die gegevens kunnen opslaan op een geheugenkaartje. Denk aan camera’s, tablets, smartphones, etc.

Wat is een geheugenkaartje
Onder een geheugenkaartje verstaan we een klein kaartje waarop gegevens kunnen worden opgeslagen. De meeste maken gebruik van een flashgeheugen, want inhoud dat het geheugen de data onthoud, zelfs als de stroom eraf gehaald wordt.

Type geheugenkaartjes
In totaal zijn er vele soorten geheugenkaartjes op de markt gebracht. Veel type kaartjes zijn nooit echt doorgebroken en moesten het laten afweten ten opzichte van andere geheugenkaartjes. Hieronder een lijst met de meest gebruikte typen geheugenkaarten:

- Multi Media Card (MMC)
- CompactFlash
- Memory Stick / Memory Stick Pro / Memory Stick Pro Duo
- Secure Digitale (SD kaart)

Multi Media Card (MMC)
Een van de eerdere type geheugenkaarten. Verkrijgbaar in een capaciteit tussen de 3MB en de 4GB. Deze kaart is steeds meer vervangen door de SD kaart.

CompactFlash
Een flashgeheugen, gebruikt in PC’s, camera’s en oudere PDA’s. Ook deze kaart wordt door de SD kaart steeds minder gebruikt.

Memory Stick / Memory Stick Pro / Memory Stick Pro Duo
Dit is een geheugenkaartje ontwikkeld door Sony. Het wordt vooral gebruikt in Sony producten. Dit komt omdat er licenties verkregen moeten worden bij Sony voordat andere bedrijven gebruik mogelijk maken van dit type geheugenkaart. Deze kaarten zijn vaak ook iets duurden dan de SD kaart.

Secure Digital (SD kaart)
Verreweg de belangrijkste geheugenkaart op dit moment. Mede doordat deze kaart zo populair is geworden, is de prijs van het geheugenkaartje flink gedaald.

De SD kaart is er in verschillende formaten, namelijk:
- De normale SD kaart – 3.2 x 2.4 cm
- De Mini SD kaart – 2.15 x 2 cm
- De Micro SD kaart – 1.1 x 1.5 cm

De kaarten verschillen onderling alleen in afmetingen. De kleinere vormen mini en Micro zijn er gekomen omdat het normale formaat SD kaart vaak niet past in de steeds kleiner wordende telefoons en andere mobiele apparatuur. Middels adapters kunnen ze allemaal in een normale SD kaartlezer uitgelezen worden.

Verschillende type SD kaarten
Van de SD kaart zijn er ook steeds nieuwere typen ontwikkeld. Om de capaciteit van de kaartjes te vergroten zijn er naast de normale SD kaart ook de volgende SD kaarten:- SDHC – Dit staat voor SD High Capacity – SDHC gaat tot 32GB - SDXC – Dit staat voor SD eXtended Capacity – SDXC gaat tot 2TB (=2000GB)

Verschillende classes
Op de SD kaarten staat ook vermeld welk soort klasse het is. De classes zijn er in 5 vormen, namelijk Class 2, Class 4, Class 6, Class 10, Class 16. Deze classes staan voor gegarandeerde lees- en schrijfsnelheden van het geheugenkaartje. Hoe hoger de klasse, hoe sneller je gegevens vanaf en naar het kaartje kan kopiëren.

UHS (Ultra High Speed SD kaarten)
Alleen bij de nieuwste SD kaarten, wordt tegenwoordig soms ook de UHS klasse gegeven. Bij de UHS klasse worden er 2 snelheden weergegeven die staan voor de minimale en de maximale snelheid die het kaartje aan kan.

In principe is het altijd zinvoller om een kaartje aan te schaffen met een hogere klasse.