Wat houd RAID in?
Wat houd RAID in?
Wat houd RAID in?

Wat houd RAID in?

terug naar categorie

Je ziet het bij computers misschien wel eens voorbij komen. Maar wat is RAID en wat kun je er mee.

Omschrijving

Wanneer je vaak met je computer werkt sla je vaak documenten op, op de harde schijf. Het lezen en opslaan van bestanden is belangrijk voor de gebruiker. Daarnaast speelt de snelheid waarmee iets opgeslagen of gelezen kan worden ook een rol.

Een mogelijkheid om het lezen en schrijven sneller te laten verlopen, of het veiliger werken te verbeteren, is het werken met een RAID configuratie. Simpel gezien houd dit in dat er niet 1 harde schijf aanwezig is, maar 2 identieke harde schijven. Deze twee harde schijven kunnen dan als RAID geconfigureerd worden. Wat dit precies inhoud lees je hieronder.

Raid configuraties
Om duidelijk te maken hoe RAID werkt, eerst de volgende RAID opstellingen die mogelijk zijn:
- RAID 0 (striped);
- RAID 1 (mirrored);
- RAID 2 tot RAID 6.

RAID 0 (striped)
Bij RAID 0 worden de 2 harde schijven door het besturingssysteem (bijv. windows) gezien als 1 grote schijf. Zijn het 2 harde schijven van elk 1 Terabyte, dan wordt het gezien als 1 schijf van 2 Terabyte. Wanneer we een bestand opslaan, dan wordt dit deels opgeslagen als de ene schijf, maar ook deels op de andere harde schijf. Omdat het nu verdeeld kan worden over 2 harde schijven gaat dit een stuk sneller. Een groot voordeel van RAID 0 is dus de snelheidswinst. De computer zal met zo'n configuratie dus stukken sneller kunnen werken.

Naast dit voordeel heeft RAID 0 ook één groot nadeel. Wanneer 1 van de 2 harde schijven defect raakt, dan zijn alle gegevens verloren gegaan. Dit is logisch, aangezien er op de overige schijf slechts halve bestanden staan. (in de praktijk ligt dit iets ingewikkelder).

RAID 1 (mirror)
Naast RAID 0 is er ook de optie RAID 1. In deze situatie heb je ook 2 identieke harde schijven nodig. Wanneer je deze 2 schijven (van bijvoorbeeld 1 Terabyt per stuk) als RAID 1 configureerd, dan krijg je in deze opstelling slechts 1 Terabyte aan opslagcapaciteit. Dit komt omdat RAID 1 de werking van een spiegel (mirror) heeft. Wanneer je bij RAID 1 een bestand op slaat, dan wordt dit bestand op zowel schijf 1 als schijf 2 opgeslagen. Voordeel hiervan is, is dat je op beide harde schijven dezelfde data hebt staan. Hierdoor verlies je dus geen gegevens wanneer er 1 van de 2 harde schijven defect zou raken. Een supermakkelijke backup optie die je nooit bij hoeft te houden omdat hij altijd up to date is.

Het nadeel van deze optie is dat je slechts de opslagcapaciteit van 1 harde schijf hebt, en dat het opslaan van bestanden iets langer zal duren. Hij moet immers het bestand 2 keer wegschrijven.

RAID 2 tot 6
Om het niet te technisch te maken worden deze niet apart behandeld. Deze configuraties hebben zo goed als dezelfde werking als RAID 0, echter zijn er verschillen in extra foutcontroles etc.


In de afbeeldingen hieronder kun je de schematische opzet zien van RAID 0 en RAID 1.