Wat is Displayport

Wat is Displayport

terug naar categorie

De meeste mensen zijn wel bekend met HDMI, maar niet met Displayport. In dit artikel een simpele uitleg over Displayport.

Omschrijving

In de meeste huishoudens zijn meerdere apparaten aanwezig die een beeld weergeven. Denk aan Tv’s, monitoren, tablets, smartphones, etc. Tegenwoordig is het mogelijk om allerlei van deze apparaten op elkaar aan te sluiten. Zo is het mogelijk om het beeld van je laptop op de TV weer te geven, en kan je vaak ook je tablet met je monitor of TV verbinden.

De manieren om videosignalen door te geven zijn tot nu toe nog vrijwel altijd via een kabel. Draadloze videoverbindingen via WIFI zijn er wel, echter hebben deze vaak nog last van een slechte beeldkwaliteit en storingen. De kabels die veelal gebruikt worden voor het doorgeven van een videosignaal zijn:
- Analoge kabels zoals een tulp kabel of een SCART kabel;
- VGA kabels (herkenbaar aan de vaak blauwe connectoren);
- DVI kabels (herkenbaar aan de grotere vaak witte connectoren);
- HDMI kabels (op dit moment de meest gebruikte kabel);
- Thunderbolt (klik hier voor ons artikel over thunderbolt);
- Displayport kabels.

De displayport kabel is een kabel die steeds meer gebruikt wordt. Veelal bij computers is hij steeds populairder. Dit komt omdat een displayport kabel vergelijkbare en zelfs betere eigenschappen heeft als HDMI.

Net als bij HDMI zijn er ook bij displayport meerdere versies aanwezig. Elke nieuwe versie brengt weer nieuwe opties en verbeteringen met zich mee. Op het moment van schrijven zijn we bij displayport 1.4. Voorgaande versies waren 1.0 t/m 1.3. Met de laatste versie, versie 1.4, is het mogelijk om grote resoluties tot wel 7680 bij 4320 beeldpunten weer te geven. Dit geeft de mogelijkheid om 8K Ultra HD weer te geven. Iets wat voor dit moment nog niet veel gebruikt zal worden. Ook is het bij displayport eenvoudiger om het signaal om te zetten naar een verouderd analoog VGA signaal. Dit kan namelijk gewoon met een eenvoudig en goedkope kabel. Bij HDMI zijn deze omvormers vaak duurder omdat het lastiger is om het signaal om te zetten.

Naast het doorgeven van beeld, is het met displayport ook mogelijk om de volgende signalen mee te geven:
- meerdere videosignalen over 1 kabel (zo kan je beeldschermen aan elkaar doorlussen);
- Geluidsignalen over dezelfde kabel;
- Netwerk- en andere datasignalen;
- Stereoscopisch 3D;
- Resoluties in een 21:9 beeldverhouding;
- Adaptive-Sync (waardoor beeld vloeiender loopt bij videospellen);
- En meer.

Naast HDMI heeft displayport ook een mechanisme waarmee de kabel vast komt te zitten door middel van een soort weerhaakjes op de connector.

Hoe herken je een displayport kabel?
De displayport kabel lijkt erg op een HDMI kabel, echter is 1 zijde recht. Bij HDMI zijn er aan beide kanten een stukje van de hoek afgehaald.
mini displayport connector
Naast de grote normale variant is er ook een displayport mini uitgebracht. Deze wordt veelal gebruikt voor laptops en andere draagbare en veelal kleine apparaten.