Wat is een 3D-printer

Wat is een 3D-printer

terug naar categorie

De term 3d printer kennen we allemaal wel. Maar wat zijn 3d printers precies? En wat kunnen ze allemaal? In dit artikel een simpele uitleg.

Omschrijving

Een 3D-printer is een machine waarmee je echte objecten kunt maken door laagje voor laagje materiaal toe te voegen. Als je een 3D-printer wilt kopen, is het handig om te weten dat er verschillende types zijn. Laten we eens kijken naar de soorten 3D-printers die er zijn voor jou, de creatieve ontdekker.

FDM 3D-printers - Eenvoudig en veelzijdig

Het eerste type 3D-printer waar we naar kijken, is de FDM-printer. FDM staat voor "Fused Deposition Modeling," maar je hoeft je niet druk te maken over de ingewikkelde naam. Deze printer werkt met plastic draadjes die smelten en dan laagje voor laagje op elkaar worden gelegd.

Voordelen van een FDM-printer:

 1. Betaalbaarheid: FDM-printers zijn vaak vriendelijk voor je portemonnee.
 2. Veelzijdigheid: Je kunt verschillende soorten plastic gebruiken, waardoor je veel keuzes hebt.

Nadelen van een FDM-printer:

 1. Niet de hoogste precisie: De details zijn soms niet zo scherp.
 2. Ruwe afwerking: Het oppervlak van je print kan wat ruw zijn.

 

Resin 3D-printers - Voor gedetailleerde kunstwerken

Het tweede type 3D-printer dat we bekijken, is de Resin-printer. Deze maakt gebruik van een speciale vloeistof die uithardt wanneer er licht op schijnt. Het resultaat? Verbluffend gedetailleerde prints!

Voordelen van een Resin-printer:

 1. Hoge precisie: Details zien er geweldig uit.
 2. Gladde afwerking: Het oppervlak is vaak heel glad. Perfect voor 3d actiefiguren te printen met extreem mooi resultaat.

Nadelen van een Resin-printer:

 1. Duurder: Resin-printers kunnen wat meer kosten.
 2. Minder veelzijdig: Je bent beperkt tot specifieke materialen.
 3. Meer handelingen: Elke print heeft achteraf een behandeling nodig om het materiaal te laten uitharden en schoon te maken
 4. Gevaarlijker: Tijdens het printen met resin/hard kunnen er giftige stoffer vrijkomen waardoor je meer acties moet ondernemen om veilig te werken.

 

Delta 3D-printers - Snel en stijlvol

Het derde type 3D-printer, de Delta-printer, heeft een interessante structuur. Hij heeft drie armen die samenwerken om het printbed te bewegen. Het klinkt misschien als science fiction, maar het is echt!

Voordelen van een Delta-printer:

 1. Snelheid: Delta-printers kunnen behoorlijk snel printen.
 2. Mooi ontwerp: Ze zien er vaak heel stijlvol uit.

Nadelen van een Delta-printer:

 1. Ingewikkelde kalibratie: Het instellen van een Delta-printer kan wat meer gedoe zijn.
 2. Niet voor beginners: Als je net begint met 3D-printen, is dit misschien niet de beste keuze.

Elk type 3D-printer heeft zijn eigen charme en geschiktheid. Als je bijvoorbeeld dol bent op creatieve projecten en kosten wilt besparen, kan een FDM-printer precies zijn wat je zoekt. Wil je gedetailleerde kunstwerken maken en ben je bereid iets meer uit te geven? Dan kan een Resin-printer jouw perfecte match zijn. Als snelheid en een futuristisch ontwerp hoog op je lijst staan, zou een Delta-printer wel eens de juiste keuze kunnen zijn.

Voordat je beslist, is het goed om na te denken over wat je wilt printen en hoeveel ervaring je hebt. De meeste mensen beginnen met een FDM printer. Klik hier om 3d printers te bekijken bij Bol.com