Wat is een Chromebook

Wat is een Chromebook

terug naar categorie

Je komt Chromebooks steeds vaker tegen. Maar is dit een normale laptop? En wat kun je er allemaal mee? In dit artikel een simpele uitleg over deze vragen.

Omschrijving

De tijd dat iedereen een vaste computer in huis had is een beetje voorbij. Mobiel werken is voor iedereen gemakkelijk en betaalbaar geworden. Laptops en tablets zijn er dan ook in vele soorten en maten. Zelfs met een smartphone kun je tegenwoordig al bijna alles.

Google heeft een nieuw type laptop geïntroduceerd, namelijk de Chromebook. Een Chromebook is een normale laptop, echter draait deze niet op het besturingssysteem van Microsoft (Windows XP/Windows 8 etc.) maar op het besturingssysteem van Google zelf genaamd ChromeOS.

ChromeOS is een relatief lichtgewicht besturingssysteem waardoor het ook snel opstart.

Doel van een Chromebook
Het doel van een Chromebook is het bieden van een simpele en goedkope laptop die je kunt gebruiken voor de meeste “standaard” dingen. Denk hierbij aan:

- Documenten en spreadsheets maken;
- Bezoeken van internetpagina’s;
- Het lezen van je e-mail;
- Kijken van films en filmpjes op bijv. YouTube.

Daarnaast zijn de mogelijkheden van een Chromebook echter wel beperkt. Hieronder een aantal toelichtingen hierop.

Apps
Op een Chromebook werk je met Apps. Je kunt bijvoorbeeld niet net als bij een normale PC een officepakket installeren. Ook specifieke software zal niet werken op een Chromebook, tenzij het er speciaal voor is gemaakt. Vergelijk dit een beetje met een tablet. Daar download je ook Apps uit een online store, zodat je deze op het apparaat kunt installeren.

Werken in de Cloud
Een ander punt is dat je bij een Chromebook veelal in de Cloud werkt. Dit houdt in dat je bestanden veelal online opgeslagen worden. Voordeel hiervan is dat je bijna altijd een up-to-date back-up hebt van je bestanden.

Games
Spelletjes spelen is mogelijk op een Chromebook. Hierbij moet je niet denken aan realistische 3D games, maar meer aan simpele 2D spelletjes. Spellen die je ook vaak op mobiele telefoons en tablets ziet.

Aansluitingen
De gebruikelijke aansluitingen vind je veelal terug op een Chromebook. Dit zijn een aantal USB poorten, een SD kaartlezer en een aansluiting om je Chromebook met je TV te verbinden (HDMI). Een DVD/Bluray speler is niet aanwezig bij een Chromebook.

Conclusie
Wanneer je twijfelt om een nieuwe laptop of een Chromebook te kopen, dan dien je jezelf af te vragen wat je verwachtingen zijn van de laptop. Wil je echt alleen simpel kunnen internetten en tekstverwerken, en kun je zonder allerlei andere programma’s. Dan is een Chromebook wellicht iets voor jouw. Voordelen zijn dat hij altijd snel opstart, voorzien is van gratis software van Google en een stuk goedkoper is als een normale laptop.

Vind je de keuze lastig, en wil je het zekere voor het onzekere nemen? Kies dan voor een normale laptop. Normale laptops bieden een stuk meer mogelijkheden tot het installeren van je favoriete programma’s. Daarnaast hoef je niet in de cloud te werken. Normale laptops zijn ook in goedkope uitvoeringen leverbaar. Dan heb je wellicht niet het snelste van het snelste, maar kun je wel normaal werken.