Wat is een modem?

Wat is een modem?

terug naar categorie

Uitleg over wat een modem is, en wat de verschillen zijn tussen een modem en een router.

Omschrijving

Wanneer je internet in je huis aan gaat sluiten krijg je vaak met een modem te maken. Maar is nou eigenlijk een modem? Wat doet een modem en wat is het verschil tussen een modem en een router? Lees het hieronder.

Wat is een modem?
Een modem is een kastje wat de internetverbinding tot stand brengt vanaf je internetprovider en je huis.

Wat doet een modem?
Bij elk huishouden met internet komt er een kabel binnen waarop het internetsignaal aanwezig is. Dit kan volgens de volgende vormen:
- COAX (voor internet via de kabel);
- Analoge telefoonlijn (voor ADSL internet);
- Glasvezel (voor het nieuwe glasvezel internet).

Via welke vorm je internet thuis ook binnenkomt, er geld voor alle vormen het volgende. Wanneer je de binnenkomende signalen direct op een computer zou zetten, dan zou de computer er niets mee kunnen. Daarom sluiten we op de binnenkomende kabel allereerst een modem aan. Het modem vertaald alle signalen die over de telefoonlijn/kabel/glasvezelkabel komen naar bruikbare informatie voor het thuisnetwerk.

Wat is het verschil met een router?
Het modem vertaald de signalen zoals gezegd naar bruikbare informatie die verder in het thuisnetwerk gebruikt kan worden. Een router doet dit niet, maar maakt het mogelijk om meerdere apparaten zoals computers/laptop/telefoons met elkaar te verbinden en zo een netwerk te maken.

Vaak zie je bij elke internet aansluiting dat eerst het modem geinstalleerd wordt, en vervolgens een router. Zou je geen router gebruiken, dan kun je de modem ook direct op een computer aansluiten. Echter heb je dan slechts alleen internet op deze ene computer.

Soorten modems
Tegenwoordig zie je steeds vaker dat internetproviders deze 2 apparaten samenvoegen tot 1 apparaat. Je krijgt dan een zogeheten modemrouter. Dit apparaat neemt dus de functies van een modem en de functies van een router over.