Wat is een router?

Wat is een router?

terug naar categorie

Simel uitgelegd wat een router is, en welke verschillende routers er zijn.

Omschrijving

Tegenwoordig is het in elk huishouden wel te vinden, een router. Maar wat is het precies? En wat kun je ermee? In dit artikel een simpele uitleg over dit apparaat.

Wat is een router?
Een router is kastje wat het mogelijk maakt om meerdere computer aan te sluiten op 1 internetaansluiting. Daarnaast vormen alle computers die met de router verbonden zijn een netwerk. Een netwerk maakt het mogelijk om bestanden en printers met elkaar te delen. Handig als je bestanden over wilt zetten of printen op een printer die met een andere computer verbonden is.

Welke soorten routers zijn er?
In de hoofdzin kun je ze onderscheiden in bedraade routers, en draadloze routers. Bij normale routers kun je er alleen computers op aansluiten via een netwerkkabel. Draadloze routers bieden naast deze mogelijkheid ook toegang tot de router via WIFI (draadloze toegang).

Verder is de snelheid van de router een belangrijke onderscheiding. Routers zijn verkrijgbaar in verschillende snelheden, namelijk:
- 10/100 Mbit/sec (dit is de meest gebruikte snelheid);
- 1000 Mbit/sec (ook wel gigabit genoemd. Deze routers zijn sneller en bieden tevens ondersteuning voor de lagere snelheden)

TIP: Wanneer je nu een router koopt, is het verstandig om een gigabit (1000 Mbit/sec) router te kopen aangezien deze zowel de oude als de nieuwere snelheid ondersteund. Zo haal je altijd de beste snelheid uit je netwerk.


Verschillende draadloze router snelheden
Bij de draadloze routers vind je ook nog verschillende draadloze snelheden. Deze snelheden worden aangegeven met letters. De volgende snelheden vind je nu vaak bij routers:

- Wireless A/B: Snelheden tot 11 Mbit/sec;
- Wireless G: Snelheden tot 54 Mbit/sec;
- Wireless N: Snelheden tot 300 Mbit/sec.

Mbit/sec staat voor Megabit per seconde. Dit is de snelheid die mogelijk is. Om het beter te kunnen begrijpen kun je nagaan dat een MP3 liedje op de computer gemiddeld 4 MegaByte is groot is (4 MegaByte = 32 Megabit). Zo zou je dus in theorie kunnen berekenen hoe snel je zo'n bestand kunt verzenden of downloaden.