Wat is het BIOS van een computer?

Wat is het BIOS van een computer?

terug naar categorie

In dit artikel lees je een simpele uitleg over het BIOS van een computer. Zo krijg je een simpel idee wat een BIOS is en waarvoor het dient in een computer.

Omschrijving

Wanneer je je computer of laptop opstart, zal je eerst een aantal logo’s en gebeurtenissen op je scherm zien voordat het besturingssysteem (veelal Windows XP/7/8 etc.) geladen wordt.

Computers bestaan uit verscheidene componenten zoals een harde schijf, geheugen en allerlei andere printplaten. Van elk component zijn er vele soorten en maten verkrijgbaar. Een complete computer bestaat uit een verzameling van deze componenten van vele verschillende merken/fabrikanten.

Niet alle componenten zijn zomaar met elkaar te combineren. Dit komt omdat de techniek zo snel verbeterd en aanpassingen doet. Wanneer een computer samengesteld wordt, worden onderdelen zoals een processor (rekenmodule van een computer) en werkgeheugen op de hoofdprintplaat van de computer (het moederbord) geplaatst.

Het BIOS is de standaard aanwezige software op een moederbord van een computer. In deze software kun je dus altijd komen als je een computer opstart, zelfs wanneer er geen besturingssysteem zoals Windows geïnstalleerd is.

In deze beknopte software staan instellingen van het moederbord. Instellingen variëren van het aan- en uitzetten van bijv. USB poorten tot het instellen van het voltage van het werkgeheugen. Ook het kiezen van waar vanaf de computer opstart kan hier gewijzigd worden. Dit kan handig zijn wanneer je een besturingssysteem wil installeren vanaf een CD of een USB stick.

Is het gevaarlijk om instellingen te wijzigen?
Over het algemeen heb je geen reden tot het wijzigen van instellingen tenzij je zelf veel experimenteert met verschillende componenten en dus weet waar je mee bezig bent. Het wijzigen van snelheden van de processor en het geheugen kan schade veroorzaken aan onderdelen doordat ze hierdoor te warm kunnen worden.