Wat is UHD (Ultra High Definition)?
Wat is UHD (Ultra High Definition)?

Wat is UHD (Ultra High Definition)?

terug naar categorie

Wanneer je een TV gaat kopen zal je de term UHD wellicht vaker tegen komen. In dit artikel wordt eenvoudig uitgelegd wat UHD precies inhoud.

Omschrijving

Tv’s worden steeds groter en groter qua beeldformaat. Als we terugkijken naar de wat oudere TV’s dan stond men er niet van te kijken wanneer het beeld wat schitterde of wanneer details wat onscherp waren.

Hedendaags zijn we gewend aan het feit dat de beelden van TV scherp zijn. Maar wanneer is het beeld nu precies scherp? Termen als HD, Full HD en Ultra HD staan overal in allerlei reclame bladen, maar wat houden deze termen in? En waar moet ik rekening mee houden bij het aanschaffen van een TV?

Het scherm van de TV is opgebouwd uit beeldpunten (ook wel pixels genoemd). Hieronder wordt aangegeven hoeveel beeldpunten er per type zijn (in de breedte en in de hoogte).

  • SD (Single Defenition) is 720 pixels breed, 480 pixels hoog;
  • HD-Ready is 1280 pixels breed, 720 pixels hoog;
  • Full HD is 1920 pixels breed, 1080 pixels hoog;
  • Ultra HD (4K) is 3840 pixels breed, 2160 pixels hoog;
  • Ultra HD (8K) is 7680 pixels breed, 4320 pixels hoog.

Van elk type tv kun je verschillende groottes kopen. Zo kun je dus een HD-ready TV kopen met een schermgrootte van 102cm, maar ook een Ultra HD tv kopen van 102cm. Bij de Ultra HD tv zitten er op het beeld dus 3840 beeldpunten over de breedte, terwijl er bij de HD ready tv slechts 1280 beeldpunten zitten.

Ultra High Definition simpele uitleg

Waarom krijg je bij een Ultra HD tv dan scherper beeld?
Simpel, stel je laat een foto zien op de TV. Wanneer je de foto in de breedte in 1280 stukjes verdeeld, krijg je grotere stukken dan wanneer je dezelfde foto in 3840 stukjes verdeeld. Hoe meer stukjes, hoe meer detail er in het beeld zichtbaar is.

Is Full HD niet scherp genoeg?
In principe is een Full HD TV bij de meest gangbare maten prima voor een scherp beeld. Wordt de TV groter als ca. 117cm in doorsnee, dan krijg kan je het verschil met een Ultra HD TV wel zien. Bij kleinere maten moet je dicht op de TV gaan zitten om het verschil te kunnen merken. Twijfel je nog en ben je niet van plan om een hele grote TV te kopen? Dan voldoet een Full HD TV nog prima.