Wat zijn de verschillen tussen een Intel I3, I5 of I7 processor?

Wat zijn de verschillen tussen een Intel I3, I5 of I7 processor?

terug naar categorie

Bij het aankopen van een computer is het handig om te weten wat alle termen betekenen. In dit artikel een simpele uitleg over wat deze verschillen zoal inhouden.

Omschrijving

Om te beginnen is het handig om te weten wat een processor ongeveer is. Het artikel hierover kun je lezen door hier te klikken.

Nu we een klein idee hebben over wat een processor is, is het wellicht handig om in te gaan op de termen die we veelal tegen komen bij het kopen van een nieuwe computer. In het geval van processoren voor computer praten we over een tweetal bedrijven, namelijk AMD en Intel. Deze twee bedrijven maken al tientallen jaren processoren en zijn de afgelopen jaren druk bezig om met elkaar te concurreren op het gebied van nieuwe processoren. In dit artikel gaan we even kijken bij de processoren van Intel.

Waarom productnamen voor een processor?
Je zou denken waarom hebben we eigenlijk productnamen nodig voor processoren. Je kan toch ook op elke processor zetten hoeveel Gigahertz hij presteert? Niet helemaal. In onderstaand voorbeeld een kleine uitleg waarom.

Intel bracht een tijd geleden de Pentium 1 op de markt. Hierna volgde de 2, 3 en 4 serie. Toen de Pentium 4 op de markt gebracht werd, was er ook een Pentium 3 die op dezelfde kloksnelheid werkte die nog sneller was ook omdat deze meer ‘werk’ per cyclus kon verzetten. Je zou verwachten dat een hoger getal altijd beter presteert. Aangezien dit dus niet het geval is, is het noodzakelijk om een juiste productnaam voor een processor te kiezen.

De Intel Core I3, I5 en I7
Nadat Intel met de ‘Intel Core Duo’ op de markt is gekomen, zijn er wat dingen veranderd. Deze serie werkte namelijk op een veel lagere kloksnelheid terwijl deze wel veel sneller was dan de vorige processoren die op een hogere kloksnelheid werkte.

De nieuwe productnamen van Intel zijn nu dus even makkelijk gezegd in 3 productgroepen verdeeld, namelijk de I3, de I5 en de I7. Hieronder wat kleine verschillen en eigenschappen per soort.

De Intel Core I3
Dit is het instap model van Intel. Deze processor is de goedkoopste van de 3 en heeft de volgende eigenschappen:
- 2 processorkernen;
- Hyperthreading (een techniek voor goede werkverdeling voor de processor);
- Een kleiner cache geheugen (geheugen om dingen kort/snel op te slaan);
- Verbruikt minder stroom.

De Intel Core I5
Dit is de iets grotere broer van de I3. Deze processoren hebben veelal 4 processorkernen waardoor er meer werk tegelijk verwerkt kan worden. Dit leid zeker tot betere prestaties waardoor je sneller kunt werken. Verder zijn de videoprestaties beter als je geen losse videokaart in je computer hebt en beschikt het over een Turbo boost functie wat inhoud dat de processoren tijdelijk even een soort pieksnelheid kunnen behalen wanneer de computer erg druk is. Verder kost de I5 iets meer als zijn voorganger.

De Intel Core I7
De I7 is eigenlijk het beste wat Intel te bieden heeft. Vergelijken met zijn voorgangers heeft de I7:
- de mogelijkheid tussen 2 en 8 processor kernen;
- meer cache geheugen;
- een snellere turbo boost functie;
- betere onboard grafische mogelijkheden;
- een hogere prijs.

Bovenstaande productgroepen kun je simpelweg dus zien als goed, beter best.

Verschillende Generaties
Nu is het helaas niet zo gemakkelijk om altijd te zeggen ik pak de I5, want dat is een goede processor. Omdat Intel de namen nu al een tijdje gebruikt, en toch steeds weer met nieuwe processoren op de markt komt zijn ze begonnen het benoemen van generaties. Nadat de eerste processoren dus uit waren, kwamen er een stuk later weer nieuwe i3’s,i5’s en i7’s uit.

Een complete productnaam voor een processor is bijvoorbeeld ‘Intel Core i7-4770K’
Dit houdt het volgende in:
- Intel Core = de merknaam
- i7 = merk toevoeging
- 4770 = eerste cijfer is de generatie van de processor;
- 4770 = productcode
- K = toevoeging van het product (bijvoorbeeld extra zuinig, geoptimaliseerd, etc.).

Conclusie
Al met al kun je wel zien dat het nodig is om goed over productnamen na te denken. Er zijn vele verschillen die hiermee iets makkelijker aangegeven kunnen worden. In de basis kun je zeggen dat de i3 eenvoudig en goedkoop is en de i7 een uitgebreidere met betere opties voor een hogere prijs. De i5 zit hier tussenin.